Οικονομία

Η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει το σχέδιο για την αύξηση της μέγιστης ικανότητας της πετρελαϊκής παραγωγής της

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε από την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της, την Aramco, να διατηρήσει την μέγιστη ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εγκαταλείποντας ένα σχέδιο για αύξηση της παραγωγής το οποίο είχε ανακοινωθεί το 2021, ανακοίνωσε σήμερα (30.1.2024) η γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία.

«Η Aramco ανακοινώνει πως έλαβε οδηγία από το υπουργείο Ενέργειας για να διατηρήσει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής πετρελαίου στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», αντί να την ανεβάσει στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως προβλεπόταν, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

«Η εταιρεία θα δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της για επενδυτικές δαπάνες όταν θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα του 2023 το Μάρτιο», πρόσθεσε.

Πηγή που γνωρίζει την υπόθεση υπογράμμισε στο Reuters πως η απόφαση αυτή να μην αυξήσει την μέγιστη ικανότητα παραγωγής της δεν έχει καμιά σχέση με τεχνικά ζητήματα και πως η εταιρεία είναι έτοιμη να την αυξήσει και πάλι, αν της ζητηθεί. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή δεν αντανακλά επ’ ουδενί κάποια αλλαγή στα σενάρια για το μέλλον της ζήτησης του πετρελαίου.

Η Aramco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή της και στις εξαγωγές αργού, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο πλαίσιο των περικοπών που έχουν ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2022, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από την ικανότητα παραγωγής της, η οποία είναι 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

To άρθρο Η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει το σχέδιο για την αύξηση της μέγιστης ικανότητας της πετρελαϊκής παραγωγής της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button