Οικονομία

ENΦΙΑ: Πότε επιβάλλονται τόκοι και πρόστιμα και πώς θα αποφευχθούν – Η «δεύτερη ευκαιρία» της τροποποιητικής δήλωσης Ε9

Επισήμως σε λειτουργία είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κατά την οποία οι φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να προβούν σε τροποποιητική δήλωση του εντύπου Ε9, προκειμένου να πετύχουν μειωμένες χρεώσεις στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, αλλά και να γλιτώσουν από… «μπλεξίματα», με επιβολή τόκων και προστίμων.

Και τούτο, διότι ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ορίζει με σαφήνεια τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες επιβάλλονται τόκοι και πρόστιμα στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τον χρόνο επιβολής τους.

Συγκεκριμένα, με την τροποποιητική δήλωση του Ε9, οι φορολογούμενοι που διαπιστώσουν πως έχουν υποπέσει σε λάθη ή παραλείψεις στην αρχική τους δήλωση, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία επανυπολογισμού της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ, με μείωση φόρου κατά 4% έως και 90%, ενώ «γλυτώνουν» και το πρόστιμο 100 ευρώ που επιβάλλεται σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης υποβολής.

Αναλυτικά, στο άρθρο 61 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ορίζεται πως στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν υποβάλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή δήλωση, με συνέπεια τη μη διενέργεια εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ ή την εκκαθάριση ή τον προσδιορισμό αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, ως αφετηρία για την επιβολή των προστίμων, ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.

Σε μία δεύτερη περίπτωση, ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας ορίζει και τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες επιβάλλονται τόκοι στον ΕΝΦΙΑ, με αφετηρία την επομένη της ημερομηνίας της πρώτης ηλεκτρονικής έκδοσης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου για το οικείο έτος από τη Φορολογική Διοίκηση για τους υπόχρεους του έτους αυτού.

Τα δέκα βήματα για την τροποποιητική δήλωση

Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 και να προστατεύσει το «πορτοφόλι» του, ακολουθώντας δέκα απλά βήματα:

  1.  Να επιλεγεί το έτος υποβολής Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας και η δημιουργία δήλωσης Ε9 για να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.
  2. Να εισαχθεί/ μεταβληθεί/διαγραφεί ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισαχθεί ακίνητο, πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης να γίνει γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν υπάρξει μεταβολή ακινήτου, πρέπει να τροποποιηθούν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλεγεί, θα πρέπει να συμπληρωθούν τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια και αν γίνει θα πρέπει να αποθηκευτεί προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρωθούν οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης, πρέπει να υπάρξει έλεγχος το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλογή οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9 και εφόσον το επιθυμεί ο φορολογούμενος, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

To άρθρο ENΦΙΑ: Πότε επιβάλλονται τόκοι και πρόστιμα και πώς θα αποφευχθούν – Η «δεύτερη ευκαιρία» της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button