ΓυναίκαΜόδα

Γιατί νιώθεις μελαγχολία την άνοιξη και πώς να την αντιμετωπίσεις

Η άνοιξη, εκτός από αισιοδοξία και χαρά, φαίνεται να φέρνει και ένα «κύμα» μελαγχολίας, χαμηλής ενέργειας και κόπωσης. Αυτό, είναι γνωστό με τον όρο «spring asthenia».

Η «spring asthenia» θεωρείται ως η «αντίστροφη εποχιακή συναισθηματική διαταραχή» ή αντίστροφη SAD, που εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Τα συμπτώματά της, πάντως, είναι η κόπωση, η έλλειψη κινήτρων, οι περισσότερες ώρες ύπνου και οι αλλαγές στην όρεξη, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί με θλίψη ή άγχος.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μπεθ Σέρμαν, λόγω της έλλειψης έρευνας, η αιτία της θλίψης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι την άνοιξη δεν είναι ξεκάθαρη. Μια θεωρία, σημειώνει πως συνδέεται με τις εποχικές αλλεργίες, οι οποίες συμβάλλουν στην εποχική κατάθλιψη την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά δεν το εξηγούν πλήρως. Πάντως, όπως τονίζει η ψυχολόγος, «θα μπορούσε να είναι ότι η ασυνείδητη προσδοκία είναι να νιώθουμε καλύτερα με τον καλύτερο καιρό».

Πώς θα αντιμετωπίσεις τη «spring asthenia»

Εάν αυτό που βιώνεις, είναι μια προσωρινή και μικρή πτώση της ενέργειάς σου, σε φυσιολογικά επίπεδα, καθώς έχει αλλάξει η εποχή, η ακρόαση του σώματός σου είναι η καλύτερη επιλογή που έχεις. Ωστόσο, το καλύτερο αντίδοτο, όταν βιώνεις μια κατάσταση, είναι να κάνεις το αντίθετο από αυτό που θέλεις να κάνεις. Η καθημερινή άσκηση ή η αλληλεπίδραση με τους άλλους, είναι σίγουρα τρόποι για να περιορίσεις τις αρνητικές επιπτώσεις της ανοιξιάτικης θλίψης. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι ευχάριστο, είναι σημαντικό να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου για να αποτρέψεις την επιδείνωση της κόπωσης ή θλίψης.

Σύμφωνα με την Μπεθ Σέρμαν, «είναι η ίδια η δράση που φέρνει το κίνητρο». «Είναι περίεργο, αλλά το να κάνεις τα πράγματα για τα οποία δεν έχεις κίνητρο, θα σε κάνουν να δημιουργήσεις εσύ το κίνητρο για να τα κάνεις».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button