Τεχνολογία

Αργεντινή: Ο πρόεδρος Μιλέι διαβεβαίωσε πως δεν θα κλείσει δημόσια πανεπιστήμια

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει δημόσια πανεπιστήμια, πέντε ημέρες μετά τη μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησής του, στην οποία συμμετείχαν κάπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι — κυρίως φοιτητές και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

«Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κλείσουμε δημόσια πανεπιστήμια, ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάψουμε να τα χρηματοδοτούμε», είπε ο Μιλέι στο τηλεοπτικό δίκτυο LN+, επαναλαμβάνοντας στην πράξη δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Rivadavia.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αντίπαλοί μας εφηύραν ένα ψέμα και μας επιτίθενται με βάση αυτό το ψέμα», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

«Με δεδομένο πως οι πολίτες που πληρώνουν φόρους είναι αυτοί που χρηματοδοτούν τα δημόσια πανεπιστήμια, απαιτούμε ελέγχους. Πέρασαν δέκα χρόνια που δεν έγινε κανένας. Ποιος δεν θέλει έλεγχο των δαπανών; Ο κλέφτης», πέταξε.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ακραίος φιλελεύθερος οικονομολόγος, έγινε πρόεδρος της Αργεντινής τον Δεκέμβριο, υποσχόμενος να μειώσει τον τριψήφιο πληθωρισμό, που έφθασε το 287,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Τρίτη (23η Απριλίου) εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, φοιτητές, πτυχιούχοι και πανεπιστημιακοί στην πλειονότητά τους, διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα δημόσια πανεπιστήμια, στα οποία σπουδάζουν πάνω από 2,2 εκατομμύρια φοιτητές, λένε πως αντιμετωπίζουν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στους προϋπολογισμούς τους, καθώς η κυβέρνηση Μιλέι αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες το ακαδημαϊκό έτος 2024 (άρχισε τον Μάρτιο) τις δαπάνες του 2023, ενώ ο πληθωρισμός ίπταται.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της προεδρίας, ο κ. Μιλέι δέχθηκε, εν μέσω επικρίσεων, να αυξηθούν οι δαπάνες των πανεπιστημίων κατά 70% τον Μάρτιο και 70% τον Μάιο. Ποσοστά που δεν πλησιάζουν καν τον πληθωρισμό, αλλά πλέον το θέμα έχει «ρυθμιστεί», έκρινε. Συμφωνήθηκε επίσης να διατεθούν εκτάκτως χρήματα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, η πολιτική του οποίου βασίζεται κυρίως στη μείωση των κρατικών δαπανών, δηλώνει πως αναμένει πως ο μηνιαίος πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το φράγμα του 10% τον Απρίλιο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button