Υγεία

Βρέθηκε «υπεργονίδιο» που ενισχύει τα εμβόλια

Above Article Content Ad

Ένα γονίδιο που προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ομάδα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον Independent, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που φέρουν μια εκδοχή ενός γονιδίου HLA, γνωστή ως HLA-DQB1*06, είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το φέρουν.

Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν είναι σπάνιο. Αντιθέτως, όπως αναφέρει ο Independent, περίπου το 30-40% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύεται ότι φέρει το γονίδιο. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αυξημένη ανοσολογική απόκριση προκαλείται από όλα τα καθιερωμένα εμβόλια: Pfizer – BioNTech, Oxford – AstraZeneca και πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα βελτιώσει περαιτέρω, ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

«Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την υγεία των ανθρώπων. Έχουμε δει μεγάλη διακύμανση στο πόσο γρήγορα οι άνθρωποι βγαίνουν θετικοί στην Covid-19 μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο γενετικός μας κώδικας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα να συμβεί αυτό με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο δρ Αλεξάντερ Μέντζερ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τι έδειξε η έρευνα για το «υπεργονίδιο»

Η ομάδα ανέλυσε δείγματα DNA από 1.190 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και από 1.677 ενήλικες που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα Com-COV. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα από παιδιά που είχαν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα που έφεραν το υπεργονίδιο κατέγραψαν υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων έναντι της Covid-19, 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Τα άτομα με το συγκεκριμένο υπεργονίδιο είχαν επίσης λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επαναλαμβανόμενη λοίμωξη.

Article inline ad #5

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα την κλινική σημασία αυτής της συγκεκριμένης συσχέτισης και αυτής της γονιδιακής παραλλαγής για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα εμβόλια για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Τζούλιαν Νάιτ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button