Βρέθηκαν αρχαία εργαλεία καθημερινής χρήσης στην Τουρκία

Φως στην ελληνιστική περίοδο

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στα Πάταρα, στη νότια επαρχία Κας της Αττάλειας, έφεραν στο φως εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται στα 2.350 χρόνια π.Χ. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται μία κορνίζα καθρέφτη καθώς και ένα σιδερένιο πηρούνι.

Τα Πάταρα ήταν μία από τις έξι κορυφαίες πόλεις του Κοινού της Λυκίας, στα παράλια της Μικράς Ασίας αναφέρει η Hurriyet, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με αρχαίες πηγές ιδρύθηκε από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και βρισκόταν, όπως γράφει ο Στράβων, 60 στάδια νοτιοανατολικά από τις εκβολές του ποταμού Ξάνθου. Στην αρχαία πόλη υπήρχε μαντείο και ναός του Απόλλωνα και συγκρίνονταν μόνο με εκείνον των Δελφών. Εδώ ο αρχαίος θεός είχε την ονομασία «Απόλλων Παταρεύς» και φέρεται να ιδρύθηκε από τους Δωριείς. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών Χαβά Ισκάν Ισίκ, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Τμήμα Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Άκντενιζ, στην περιοχή αυτή γεννήθηκε και μία μεγάλη μορφή του Χριστιανισμού, ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος μάλιστα δίδαξε εκεί.

Οι ανασκαφές οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 1988, φέτος επικεντρώθηκαν στα Λουτρά και στη γύρω περιοχή, στη Βασιλική και στην αρχαία Ακρόπολη στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών, ο πρώτος οικισμός βρισκόταν στην περιοχή του Κισίκ και τα πιο σημαντικά ευρήματα έχουν ανακαλυφθεί εδώ τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στην Ελληνιστική και Κλασική εποχή.

Στη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών ανακαλύφθηκαν 200 αντικείμενα σε ένα μεγάλο σπίτι, προφανώς ενός ελεύθερου για την τότε εποχή ανθρώπου, το οποίο καταστράφηκε από μία πυρκαγιά. Δοχεία τροφίμων, ζυγαριές, αγαλματάκια και νομίσματα, καθώς και είδη οικιακής χρήσεως βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην Ελληνιστική εποχή.

Το εύρημα όμως που ενθουσίασε τους ανασκαφείς ήταν ένα πήλινο μπιμπερό, ενώ ένα από τα πιο γοητευτικά ευρήματα ήταν μία χάλκινη κορνίζα καθρέφτη.

«Εικάζουμε ότι πρόκειται για το σπίτι ενός αριστοκράτη καθώς εκείνη την εποχή μόνο οι πλούσιοι και οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν καθρέφτη, και όχι οι απλοί άνθρωποι», είπε η Ισίκ. Ανάμεσα στα ευρήματα υπήρχαν και πολλοί αργαλειοί της εποχής του 350 π.Χ.

Δείτε Επίσης!
Τραγικό δυστύχημα στη Βασιλική Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας Ένας Ισπανός τουρίστας τραυματίσθηκε θανάσιμα από κίονα
«Εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα σχηματίσουμε κυβέρνηση» Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχτηκε
Ο ρώσος πρόεδρος επικρίνει τα «δύο μέτρα δύο σταθμά» των Ευρωπαίων Ο πρόεδρος της Ρωσίας
Η γκάφα του αιώνα στην άλλη πλευρά του κόσμου Κάποιος δεν πρόσεχε όταν μιλούσαμε για

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *