Οικονομία

Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021, 12:32

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη οδηγήθηκε υψηλότερα τον Σεπτέμβριο μετά από την πτώση του Αυγούστου, κυρίως χάρη στην αισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών και στους τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες συνέχισαν να αυξάνονται μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αυξήθηκε στις 117,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 117,6 μονάδες τον Αύγουστο, και αφού διαμορφώθηκε σε ιστορικό υψηλό των 119 μονάδων τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το κλίμα θα υποχωρήσει τον Σεπτέμβριο στις 116,9 μονάδες, κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης αποδυνάμωσης της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Ωστόσο τα στοιχεία της Κομισιόν εμφάνισαν ότι το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώθηκε στις 14,1 από τις 13,8 μονάδες τον Αύγουστο, αν και σημειώθηκε πτώση στις υπηρεσίες στις 15,1 από τις 16,8 μονάδες.

Οι καταναλωτές έγιναν πιο αισιόδοξοι, με τον σχετικό δείκτη να ενισχύεται στις -4 από τις -5,3 μονάδες τον Αύγουστο, και στον κατασκευαστικό κλάδο ο δείκτης σημείωσε άνοδο στις 7,5 από τις 5,5 μονάδες, αντισταθμίζοντας εν μέρει την πτώση στον τομέα λιανικής, στις 1,3 μονάδες από τις 4,6 μονάδες.

Οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης σημείωσαν άνοδο στις 38,2 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 που ξεκίνησε η έρευνα, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν στο 33,1 από τις 31,1 μονάδες.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας