Οικονομία

Τράπεζες: έχουν (καταθέσεις) αλλά δε δίνουν (δάνεια)

Ήταν μια χρονική περίοδος, ομολογουμένως μακρά, που οι τράπεζες παρότι χρηματοδοτούνταν αδρά από το ελληνικό δημόσιο, με τη μέθοδο της ανακεφαλαιοποίησης, δεν είχαν καταθέσεις. Επίμονη σπερμολογία έδιωχνε τους καταθέτες από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα μήνα τον μήνα να μειώνονται.

Αυτή η εποχή έληξε οριστικά. Και μετά ήρθε και η πανδημία, οπότε από την μια η απόφαση της ΝΔ να ενισχύσει όσους δεν είχαν ανάγκη (οδηγώντας ταυτόχρονα σε αργό θάνατο όσους είχαν ανάγκη) κι από την άλλη η αδυναμία πραγματοποίησης εξόδων σε εστίαση, ταξίδια, κ.λπ. των φορολογουμένων, οδήγησε το υπόλοιπο των καταθέσεων στα ύψη. Έτσι φτάσαμε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξηθούν κατά 1,84 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1,62 δισ. μόλις τον προηγούμενο μήνα. Αύξηση δε καταγράφηκε τόσο στις καταθέσεις των επιχειρήσεων (κατά 1,053 δισ. ευρώ), όσο και στις καταθέσεις των νοικοκυριών (κατά 788 εκ. ευρώ). Έτσι, συνολικά οι καταθέσεις και τα ρέπος έφτασαν τα 180,64 δισ. ευρώ.

Παρότι λοιπόν λεφτά υπάρχουν στις τράπεζες, συνεχίζουν να προκαλούν πιστωτική ασφυξία στην οικονομία: Τα δάνεια μειώνονται σταθερά μήνα τον μήνα! Ενδεικτικά, από 197,76 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν τον Ιούλιο στα 192,26 δισ.

Δοθέντων των παραπάνω, η απροθυμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους, να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας είναι αδικαιολόγητη και προκλητική. Φέρνει δε στην επιφάνεια μια άλλη αλήθεια που ελάχιστες φορές διατυπώνεται δημόσια: ότι ακόμη και σήμερα ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας παραμένουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η κατακράτηση των πόρων στα θησαυροφυλάκια τους είναι μέρος του αγώνα επιβίωσης που δίνουν, για να συνεχίσουν να υπάρχουν, σε βάρος προφανώς της ελληνικής οικονομίας.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας