Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δύο όροι για να ψηφίσουμε την συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες

Όρους θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για να ψηφίσει στη Βουλή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας, που περιλαμβάνει την αγορά γαλλικών φρεγατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιώνει αλλαγές σε δύο σημαντικά άρθρα της συμφωνίας και συγκεκριμένα στα άρθρα 2 και 18 και μάλιστα προσανατολίζεται στην καταψήφιση της συμφωνίας αν δεν γίνουν τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του πολιτικού κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συζητήθηκε αναλυτικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα και διαπιστώθηκαν δύο προβλήματα:

Ως προς το άρθρο 2, όπως έχει επισημάνει δημοσίως ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, προβλέπεται γαλλική αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση που απειληθεί η επικράτεια και αφήνει εκτός κάλυψης την ΑΟΖ και την υφαλοκτηπίδα.

Ως προς το άρθρο 18, το πρόβλημα εγκείται στην πρόβλεψη για συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε περιοχές όπως στο Σαχέλ, στην υποσαχάρειο Αφρική, ακόμα και αν δεν έχουν ληφθεί συλλογικές αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ ή των διεθνών οργανισμών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει επιφυλάξεις και για το ύψος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αποδίδεται στις παλινωδίες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ», είναι η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιώνει είτε να αλλάξουν οι διατυπώσεις στα επίμαχα άρθρα, είτε να γίνουν σχετικές ρηματικές διακοινώσεις από την ελληνική και την γαλλική πλευρά.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας