Επιστήμη

Στις 14 Νοεμβρίου η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης του Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη

Above Article Content Ad


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022, 19:18

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, NASA, ενημέρωσε πως η επόμενη απόπειρα εκτόξευσης του Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη προγραμματίζεται για τις 14 Νοεμβρίου. 

Το πρόγραμμα Artemis αφορά την επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη ύστερα από πέντε δεκαετίες. H αποστολή Artemis 1 δεν θα είναι επανδρωμένη, προκειμένου να επαληθευτεί ότι η κάψουλα Orion, στην κορυφή του πυραύλου SLS, είναι ασφαλής για τη μεταφορά πληρώματος στο μέλλον.

Η μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη είχε αναβληθεί δύο φορές, λόγω διαρροής καυσίμων, στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, λόγω της απειλής του κυκλώνα Ίαν, η NASA είχε απομακρύνει τον πύραυλο SLS (Space Launch System) – τον ισχυρότερο που κατασκεύασε ποτέ – από την πλατφόρμα εκτόξευσης και τον μετέφερε πίσω στο κτήριο συναρμολόγησης του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής έχουν ως εναλλακτικές ημερομηνίες την 16η και τη 19η Νοεμβρίου. Εάν τελικά ο πύραυλος SLS εκτοξευθεί την 14 η Νοεμβρίου, η αποστολή Artemis 1 αναμένεται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και να ολοκληρωθεί με την επιστροφή της κάψουλας Orion στη Γη στις 9 Δεκεμβρίου.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2022, 19:18

Article inline ad #5

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button