Οικονομία

Στα μέσα Οκτωβρίου η απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου

Στα μέσα του Οκτωβρίου αναμένεται η όποια απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, ενώ αναφέρθηκε και στο κοινωνικό μέρισμα

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε τόσο στο επίδομα φυσικού αερίου όσο και στο κοινωνικό μέρισμα λέγοντας πως: «Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα».

«Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 μπορεί να υπάρξουν κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

 

Ο ίδιος σχολίασε και την αναθεώρηση του στόχου για ανάπτυξη 6,1% το 2021 λέγοντας πως: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον συντηρητικό». «Έχουμε μία ταχύτατη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Έχουμε ένα οικονομικό κλίμα που παραμένει σε προ πανδημίας επίπεδα. Έχουμε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Έχουμε εξαιρετική εικόνα στα δημόσια έσοδα. Το Σεπτέμβριο στις ΔΟΥ τις χώρας τα έσοδα είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους. Από τον Τουρισμό τους πρώτους επτά μήνες, έχουμε καλύψει στις ταξιδιωτικές αφίξεις το 70% της απώλειας του 2019, έχουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές που το Σεπτέμβριο είναι 35% πάνω από το 2019. Άρα αυτό σημαίνει σημαντική κατανάλωση. Το επτάμηνο έχουμε καλύψεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 37% του 2019 αλλά με τον Ιούλιο είμαστε στο 61%».

Συμπλήρωσε, δε, πως «ο μέσος ταξιδιώτης ξοδεύει 737 ευρώ φέτος όταν ξόδευε 589 ευρώ το 2019».
«Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται αντιμετώπιση αυτού» σημείωσε για την ενέργεια, προσθέτοντας πως «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση με μειωμένη προσφορά και ειδικά στον τομέα της ενέργειας υπάρχει χαμηλή αποθεματοποίηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Άρα σε τίτλους, τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και τι κάνει; Βελτιώνει με μόνιμα μέτρα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ελέγχει αυστηρά την αγορά και παίρνει μέτρα για μικρό χρονικό διάστημα, κάποιους μήνες, όπως είναι η επιδότηση του ρεύματος, ή αυτό που εκτιμάται ότι θα γίνει, η επιδότηση φυσικού αερίου με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και ενέργειας».

«Δεν χρειάζεται πανικός»

Τόνισε πως: «Δεν χρειάζεται πανικός. Και δεν το λέω απλώς λεκτικά. Πρέπει να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες για κάτι που φαίνεται ότι είναι παροδικό. Γιατί αν οι πληθωριστικές προσδοκίες οδηγήσουν σε μονιμότερα χαρακτηριστικά αυξήσεων τιμών αυτό σημαίνει, συγγνώμη που θα μιλήσω και με αυτούς τους όρους, αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και αύξηση του κόστους δανεισμού».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας συνέχισε λέγοντας πως: «Ήδη στην ενέργεια νομοθετήσαμε και επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μικρή η επιδότηση. Για το 70% των νοικοκυριών ανεξάρτητα από τον φορέα με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι υπάρχει επιδότηση 0,03 την κιλοβατώρα. Είναι μείωση 27% του ηλεκτρικού ρεύματος στα Γ1 τιμολόγια που υπήρχαν πέρσι. Και πάνω σε αυτό έρχεται η ΔΕΗ και κάνει μία επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 37%. Άρα το 80-85% των ελληνικών νοικοκυριών που έχει κατανάλωση μέχρι 600 κιλοβατώρες νομίζω ότι καλύπτονται».

Τέλος, συμπλήρωσε για το φυσικό αέριο: «Ερχόμαστε χθες, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προσθέτουμε κάτι που δεν είχαμε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό, δεν θα σας πω αντίστοιχο, για το φυσικό αέριο με ΚΥΑ που θα βγει από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας