Περιβάλλον

Σήμερα είναι υπέρβαση της Ημέρας της Γης

Σχεδόν έξι  μήνες πριν την εκπνοή του έτους και ο  πλανήτης έχει εξαντλήσει  τους διαθέσιμους πόρους αυτής της χρονιάς και αρχίζει να εκμεταλλεύεται αυτούς του 2022.

Κάθε χρόνο, η Ημέρα της Γης έρχεται πάντα νωρίτερα. Χρησιμεύει για να δείξει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπερβολικά τους πόρους της Γης.

Φέτος η ημέρα αυτή είναι στις  29 Ιουλίου, ενώ το 2020 ήταν 22 Αυγούστου. Το 1970 η ημέρα ήταν 29 Δεκεμβρίου, αλλά τα επόμενα χρόνια θα έρχεται  όλο και νωρίτερα. Η ημέρα υπέρβασης χρησιμεύει για να δείξει ότι οι άνθρωποι υπερεκμεταλλεύονται τους πόρους της Γης.

Εκατό ημέρες πριν τι COP26, τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ ξεκινούν την εκστρατεία «100 Ημέρες Ευκαιρίας» για την εξεύρεση λύσεων για την αποκατάσταση της ισορροπίας.

«Όλοι, άτομα και κοινότητες, ζούμε σαν να είχαμε στη διάθεσή μας κάτι παραπάνω από τη μισή γη», αναφερει το αμερικανικό think tank Global Footprint Network που διοργανώνει αυτήν την πρωτοβουλία και υπολογίζει κάθε χρόνο το οικολογικό αποτύπωμα (δηλ. Κατανάλωση από τον πληθυσμό) και τη βιοδυναμικότητα.

Οι κύριες αιτίες της υπερεκμετάλλευσης είναι η αύξηση του οικολογικού αποτυπώματος και η αποψίλωση των δασών: υπολογίστηκε για φέτος παγκοσμιως, αύξηση 6,6% στο αποτύπωμα άνθρακα και μείωση κατά 0,5% της δασικής βιοπαραγωγικότητας, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η μείωση κατά το ήμισυ των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα χρησιμεύσει για να μετακινηθεί η Ημέρα Υπέρβασης της Γης κατά 93 ημέρες ή περισσότερο από τρεις μήνες.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας