ΑιγαίοΒόρειο ΑιγαίοΤοπικές Ειδήσεις

Σάμος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» της Πυροσβεστικής

Την αντιμετώπιση υπό ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, περιλάμβανε το σενάριο της άσκησης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε δασική έκταση της Κοινότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πλησίον της παραλίας «Κέρβελη».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή με έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση, η οποία βρισκόταν πλησίον παραλίας στην οποία την στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος υπήρχε μεγάλος αριθμός λουομένων.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ. Σάμου αντιμετωπίζει εξ’ αρχής το συμβάν ως σοβαρό, εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας της ημέρας, της πυκνής βλάστησης, του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και της παρουσίας μεγάλου αριθμού ατόμων, κλιμακώνοντας και κινητοποιώντας ανάλογα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σε πρώτη φάση επιχειρείται η εκκένωση της παραλίας δια μέσω θαλάσσης με την βοήθεια πλωτών μέσων, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στα δύο κύρια μέτωπα της. Ωστόσο εξαιτίας της μορφολογίας και των ισχυρών ριπαίων ανέμων, δεν καθίσταται εφικτό και η πυρκαγιά κινείται δυτικά προς τον κόμβο Παλαιοκάστρου – Κέρβελης.

g

Το σύνολο των δυνάμεων μετακινείται προς τον κόμβο προκειμένου να ανακοπεί η πυρκαγιά πριν εισέλθει στον οικισμό του Παλαιοκάστρου. Σταδιακά, επιτυγχάνεται περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύονται τα Εναέρια Μέσα και γίνονται ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου. Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δίνεται εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση ελικοπτέρου με σκοπό τον έλεγχο και την επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίζεται η διαβροχή και η εξασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από την Π.Υ. Σάμου, το Π.Κ. Καρλοβασίου, το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα Αιγαίου, την 79ηΑΔΤΕ την Π/Ε Σάμου, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι Εθελοντικές ομάδες Πυθαγορείου και Παλαιοκάστρου, ενώ με πλωτά μέσα συμμετείχαν το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Σάμου) και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, ήταν μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

πηγή

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Πως σα φάνηκε η είδηση αυτή ;

επιλέξτε από ένα έως πέντε αστερια

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την είδηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button