Πολιτική

S.O.S από Συμβούλιο Ευρώπης για την παραπληροφόρηση εν μέσω πανδημίας!


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, 17:35

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε σήμερα η Επιτροπή Πολιτισμού της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ψήφισμα της, στο οποίο συμπεραίνεται ότι «οι κίνδυνοι παραπληροφόρησης, πόλωσης και λαϊκισμού στο Διαδίκτυο αυξάνονται σε περιόδους κρίσεων» καθώς οι συζητήσεις πολώνονται!

Στό σχέδιο Ψηφίσματος της βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών από την Σουηδία Annicka Engblom, που εγκρίθηκε ομόφωνα, υποστηρίζεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δημοσίων αρχών και των μέσων ενημέρωσης είναι «ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισης και υπέρβασης μιας κρίσης» και οι αρχές θα πρέπει «να υποστηρίξουν τα μέσα ενημέρωσης ώστε να μπορούν να επιτελούν πλήρως τους διάφορους ρόλους τους».

Η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για ένα «ισχυρό, πλουραλιστικό και ανεξάρτητο σύστημα μέσων ενημέρωσης, που να μπορεί να υποστηρίξει συνεκτικές διαδικασίες διαβούλευσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ενθαρρύνοντας παράλληλα μια δομημένη συνεργασία και δικτύωση – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από κρίσεις – μεταξύ των μέσα ενημέρωσης, εμπειρογνώμονες, δημόσιες αρχές, υπηρεσίες και το κοινό.

Λαμβάνοντας υπόψη τον «πραγματικό κίνδυνο» της παραπληροφόρησης, της πόλωσης, του λαϊκισμού στο Διαδίκτυο σε περιόδους κρίσεων, τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν πολιτικές που ενδέχεται να ενθαρρύνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους ελέγχου δεδομένων για να διασφαλίσουν ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν επισκιάζουν τις ηθικές αρχές οποιασδήποτε δημοσίευσης στο Διαδίκτυο» και να υποστηρίζουν τα μέσα που έχουν αναπτύξει διαδικασίες που τους επιτρέπουν να διαδραματίσουν νέο ρόλο στην επαλήθευση της ακρίβειας των πληροφοριών που δημιουργούνται από τους χρήστες!


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021, 17:35

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας