Υγεία

Πολλά κρούσματα κορονοϊού αλλά λίγες νοσηλείες στα νοσοκομεία – Τι είπε για τα σχολεία

Above Article Content Ad

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» αναφορικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τους φόβους για ένα νέο κύμα το φθινόπωρο.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε αρχικά στη απότομη αύξηση των κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες λέγοντας οτι «για το κύμα της Ο5, αυτό που έχουμε μάθει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αγγλία ή τη Νότια Αφρική είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες στα νοσοκομεία, και αυτό είναι σπουδαίο. Τον «πόλεμο» τον νικάμε ακόμα. Δύο εβδομάδες τώρα στις ΜΕΘ δεν έχω δει ούτε έναν ασθενή με covid.

Δεύτερον, περιμένουμε το φθινόπωρο η Pfizer και η Moderna να μας δώσουν τα καινούρια εμβόλια, που δεν θα έχουν μόνο τον τύπο Α μέσα, αλλά και το Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να σταματήσουμε σοβαρή νόσο αλλά και τη μόλυνση από covid».

Για τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε πως «μόνο το Α θα έχε μόνο μέσα την όμικρον αλλά και τις μεταλλάξεις της. Όταν δούμε αυτό ίσως αλλάξουμε τον covid να είναι σαν την γρίπη. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τι σημαίνει γι’ αυτούς η πανδημία. Εάν δεν θες να πεθάνεις από covid, τότε βοηθούν τα εμβόλια, ωστόσο δε σε σταματάνε από το να κολλήσεις. Εάν δεν θες να κολλήσεις, στη σκέψη ότι μπορεί να πάθεις κάτι κακό, οι μάσκες είναι η λύση».

Για το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγής Γαλιατσάτος, δήλωσε πως, «Εγώ ζητάω δύο πράγματα για τα σχολεία. Το πρώτο είναι να μιλάνε με τους γονείς, γιατί τον covid θα τον κολλήσεις έξω από το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι, ό, τι κολλήσεις θα το κολλήσεις έξω από το σχολείο. Δεύτερον αυτό που ζητάμε είναι ότι εάν τα κρούσματα είναι υψηλά να αλλάξουμε το σκεπτικό και να βάλουμε μάσκες, αλλά εάν είναι χαμηλά να μην βάλουμε, να υπάρχει μία ευελιξία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Article inline ad #5

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button