Οικονομία

Ποιοι στοιχιματίζουν κατά του Ευρώ

Above Article Content Ad


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022, 12:59

Στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που η πανδημία έπληξε την Ευρώπη, πριν από περισσότερα από 2,5 χρόνια, έχουν εκτιναχθεί τα στοιχήματα των επενδυτών ότι το ευρώ θα χάσει αξία του…

Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και ο δύσκολος χειμώνας ενόψει, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, δεν πλήττουν απλώς το ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά παράλληλα έχουν πυροδοτήσει ένα άγριο σορτάρισμα.

Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμα του οι Financial Times, τα αυξανόμενα στοιχήματα κατά του ευρώ αντανακλούν παράλληλα την ανοδική τάση που καταγράφεται στο αμερικανικό δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται και σήμερα σε υψηλό 20ετίας, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό ακόμη και αν η οικονομία επιβραδυνθεί περαιτέρω

Ο Πάουελ δήλωσε στην ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο χρειαστεί για να περιορίσει την ανάπτυξη και θα τα διατηρήσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα «για κάποιο χρονικό διάστημα» ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Οι αγορές χρήματος αντέδρασαν αυξάνοντας τα στοιχήματα για μία πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο, με τις πιθανότητες αυτά να αυξηθούν κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης) να είναι τώρα 70%.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου εκτινάχθηκε στο 3,49% που είναι υψηλό 15ετίας, ενισχύοντας το αμερικανικό νόμισμα.

Μιλώντας στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στελέχη της ΕΚΤ – όπως το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπή Ίζαμπελ Σνάμπελ, επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό και ο διοικητής της λετονικής κεντρικής τράπεζας Μάρτινς Καζάκς – τάχθηκαν υπέρ μίας δυναμικής νομισματικής πολιτικής.

Article inline ad #5

Παρά την ενίσχυση της πιθανότητας για μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, το ευρώ αγκομαχά καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης.

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button