Οικονομία

Παραδίνουν και τον ΔΕΔΔΗΕ στα βαμπίρ του Τάμεση

Ενώ έχει ξεσπάσει σάλος με την νυχτερινή «έφοδο» ιδιωτών στο χρυσαφικό του ελληνικού Δημοσίου, τη ΔΕΗ, προχωράει σιωπηλά η ιδιωτικοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Το 49% του φορέα που κατέχει το σύνολο του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πωλείται στην εταιρεία Spear WTE Investments Sarl, που είναι μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA) που ανήκει στoν αυστραλιανό κολοσσό Macquarie Group.

Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το κράτος θα ελέγχει το το 33% της ΔΕΗ, άρα το 17% του ΔΕΔΔΗΕ. Αρα, λογικά, θα τον ελέγχουν οι Αυστραλοί.

Η Macquarie το 2020 είχε έσοδα 3,61 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,16 δισ. ευρώ, αλλά όπως έμαθαν οι κάτοικοι του Λονδίνου, οι δουλειές που κάνει δεν είναι όλες καθαρές. Με την κυριολεξία του όρου. Οι αρμόδιες αρχές της Βρετανίας της επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ 20 εκατ. λιρών για τη ρύπανση του Τάμεση και ο βρετανικός τύπος την αποκαλούσε «καγκουρό- βαμπίρ»!

Ακόμη με ένα τρικ μέσω οφσόρ στα νησιά Κέιμαν κατάφερε να βουτήξει 2 δισ. λίρες και να αφήσει ένα δυσθεώρητο χρέος.

Η Macquarie κατείχε την εταιρεία ύδρευσης του Λονδίνου, την Thames Water, από το 2006 έως το 2016 και όπως έγραψαν οι Financial Times οι μέτοχοι έλαβαν «1,6 δισ. λίρες από μερίσματα, ενώ η Thames Water φορτώθηκε 10,6 δισ. λίρες χρέος […] και δεν πλήρωσε κανέναν βρετανικό φόρο».

Το 2017 αποκαλύφθηκε το μεγάλο κόλπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC ένα ποσό 2 δισ. λίρες που δανείστηκε η Thames Water χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος της μητρικής εταιρείας και των επενδυτών της παραβιάζοντας τη συμφωνία που είχε γίνει το 2006 με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Η Macquarie για την αγορά της Thames Water χρησιμοποίησε δικό της κεφάλαιο αλλά και ένα δάνειο 2,8 δισ. λιρών. Από αυτό το δάνειο τα 2 δισ. δεν τα αποπλήρωσε η ίδια αλλά τα φόρτωσε στην Thames Water μέσω μιας οφσόρ στα νησιά Κέιμαν. Ετσι εκτοξεύτηκε το χρέος της εταιρείας ύδρευσης.

Θα μπορούσε να πει κανείς, θυγατρική της ήταν, γιατί να μην το κάνει; Επειδή, στην άδεια για τη λειτουργία της Thames Water ως εταιρείας ύδρευσης αναφερόταν ρητά ότι επρόκειτο να αντιμετωπιστεί ως «ξεχωριστή εταιρεία» από τη Macquarie και τους επενδυτές της.

Ο αναλυτής Martin Blaiklock υπολόγισε ότι όσο η Thames Water ήταν στην κατοχή της Macquarie έβγαζε κέρδος 15.5% έως 19% τον χρόνο, που όπως είπε στο BBC «είναι το διπλάσιο από όσο θα περίμενε κανείς»

.97660965 mediaitem97660964

Οπως φαίνεται η Macquarie άρμεξε κανονικά τους Βρετανούς έως να αποκαλυφθούν τα παραπάνω. Επιπλέον βρώμισε τον Τάμεση και της επιβλήθηκε το πρόστιμο ρεκόρ. Ο δικαστής Francis Sheridan το απέδωσε σε “ανεπαρκή επένδυση, διαβολική συντήρηση και κακή διαχείριση”.

Αυτή είναι η εταιρεία που παίρνει τη ΔΕΔΔΗΕ με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη που πανηγυρίζει για την ιδιωτικοποίηση.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας