ΚρήτηΤοπικές Ειδήσεις

Παλίγκρεμνος: Στο φως το email με τον Χατζηδάκη για τον βράχο – ΡέθυμνοΗ Μαρία Κοζυράκη από την Αποκεντρωμένη Διοίκησης Κρήτης ξεκαθαρίζει ότι δε δέχτηκε ποτέ πιέσεις για τον Παλίγκρεμνο όσο ήταν σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος

«Δε δέχτηκα ποτέ πιέσεις ούτε από τον Χατζηδάκη, ούτε από κάποιον άλλο υπουργό ή την αντιπολίτευση για την υπόθεση του Παλίγκρεμνου. Τον Χατζηδάκη τον ενημέρωσα εγώ και εξεδόθη το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ.», αναφέρει η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μιλώντας στη «ΝΚ» για την υπόθεση προστασίας του φυσικού σχηματισμού και του αδειοδοτημένου υπόσκαφου ξενοδοχείου στη ράχη του βράχου.

g

Η κ. Κοζυράκη ξεκαθαρίζει ότι την ενημέρωση στον Κωστή Χατζηδάκη την έκανε ως σύμβουλος τού τότε υπουργού Περιβάλλοντος και όχι ως συντονίστρια της υπηρεσίας. Η κ. Κοζυράκη εξήγησε ότι επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος διετέλεσε σύμβουλός του παράλληλα με τη θέση της συντονίστριας της Α.Δ. Κρήτης και ποτέ δεν έλαβε ή δέχτηκε κάποια «πίεση» υπέρ της επένδυσης! Το αντίθετο μάλιστα, εξηγεί η ίδια, λέγοντας ότι με την ιδιότητα της συμβούλου εισηγήθηκε τότε στον Χατζηδάκη να υιοθετηθεί και να θεσμοθετηθεί η από 2020 έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος για την προστασία του Παλίγκρεμνου, που θα “πάγωνε” από τότε την οικοδομική άδεια του υπόσκαφου ξενοδοχείου, που την έχει “φρενάρει” προς το παρόν η προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου Ρεθύμνου μετά τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου της περιοχής.

Μάλιστα, η κ. Κοζυράκη εξηγεί ότι, κατόπιν δικού της αιτήματος διά ηλεκτρονικού μηνύματος, εξεδόθη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος το περιβόητο έγγραφο και παρουσίασε τρεις μέρες μετά ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς στη Βουλή. Είναι το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ., το οποίο αρνείται ότι παρέλαβε ποτέ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, όταν του εστάλη από φορέα ως συνημμένο, υποστηρίζοντας σε επίσημη ανακοίνωση του Δήμου ότι ίσως το ηλεκτρονικό μήνυμα πήγε στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) και δεν το παρέλαβε ποτέ στο υπηρεσιακό email. Το παρέλαβε όμως στο προσωπικό του email και το διατηρεί ακόμη και σήμερα ως μη αναγνωσμένο, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ομολογώντας ότι ήταν γνώστης του εγγράφου απλώς επέλεξε να μην το διαβάσει τότε!

Ωστόσο, κανένας σε δημόσια αξιώματα δεν μπορεί να επικαλείται άγνοια νόμου εξηγεί η κ. Κοζυράκη, η οποία δηλώνει ότι ο Δήμος Αγίου Βασιλείου με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2020 να κηρυχθεί ο βράχος προστατευόμενος ουσιαστικά ανέλαβε ρόλο επισπεύδοντα και θα μπορούσε να υιοθετήσει αμέσως την έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος, ζητώντας από την ίδια να προωθήσει αίτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος για έκδοση αναστολής οικοδομικών αδειών και εργασιών.

«Αυτό δεν έγινε ποτέ, τέτοιο αίτημα στην υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν ήρθε», τονίζει, ενώ παραδέχεται ότι το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ., που μνημονεύεται και προκάλεσε ουσιαστικά η ίδια με εισήγησή της στον Κωστή Χατζηδάκη, δε θεώρησε ότι θα πρέπει να το κοινοποιήσει στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, γιατί απλώς ανέφερε το θεσμικό πλαίσιο, τονίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να επικαλείται άγνοια νόμου!

Γνώριζε ο δήμαρχος το έγγραφο

Έγγραφα που δεν έφτασαν, άλλα που δεν παραλήφθηκαν, εξώδικα, θρυλούμενες παρεμβάσεις από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που κανένας δεν κατονομάζει, αλλά και η ύπαρξη μιας αλληλογραφίας μεταξύ θεσμικών και υπηρεσιών, που αποδεικνύουν ότι όλοι γνώριζαν και συζητούσαν γι’ αυτό! Ακόμη κι ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, που λέει ότι ποτέ δεν έλαβε το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ., ομολογεί ταυτοχρόνως ότι το έχει ακόμη στην κατοχή του, όμως επέλεξε να μην το διαβάσει!

Την απάντηση αυτή έδωσε επισήμως ο δήμαρχος με ανακοίνωσή του, γεγονός βεβαίως που δε δικαιολογεί τα βήματα που ακολούθησε παλινωδώντας μεταξύ Συμβουλίου της Επικρατείας και αποφάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς επί της ουσίας να αναθέτει τη μελέτη. Βάσιμες και επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «ΝΚ» ότι γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο του εγγράφου του υπουργείου Περιβάλλοντος, και η απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το αποδεικνύει, αναφέρουν πηγές προς την εφημερίδα.

Υπήρξαν παρεμβάσεις;

«Δε δέχτηκα ποτέ πιέσεις από τον Χατζηδάκη»

Η κ. Κοζυράκη, σε ερώτησή μας αν δέχτηκε πιέσεις από τον Χατζηδάκη ή άλλον πολιτικό, κυβερνητικό ή της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Καμία. Να γραφτεί καθαρά. Το χρωστάω αυτό και σαν άνθρωπος. Ποτέ, ποτέ! Στάλθηκε αυτή η αναφορά καταγγελία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος από το γραφείο του υπουργού σε μένα ως συνεργάτης του, για να λάβω γνώση και να πω την άποψή μου, και η άποψή μου αφορούσε ποιος θα είναι ο νόμιμος θεσμικά τρόπος για να αποκτήσει ένα φυσικό αντικείμενο τέτοια προστασία. Και ακολούθησε η απάντηση στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος», αναφέρει η κ. Κοζυράκη και τονίζει: «Ποτέ και από κανέναν, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση. Εγώ μετά από αυτό, τον Παλίγκρεμνο τον ξέχασα».

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ. και το οποίο φαίνεται ότι έχει γίνει το “μήλον της Έριδας”, η κ. Κοζυράκη αναφέρει: «Στο έγγραφο που απέστειλε το ΥΠ.ΕΝ. υπάρχει στα σχετικά έγγραφο δικό μου, που ως συνεργάτης του υπουργείου έκανε μνεία τη θεσμική διαδικασία, τον νόμο. Με πρόταση ότι πρέπει να εξευρεθεί να υπάρχει ακόμη και η Ελληνική Εταιρεία να καταθέσει τη μελέτη ως πρόταση για την προστασία. Το οποίο αυτό απαντήθηκε με το έγγραφο του ΥΠ.ΕΝ., που δεν είχε τίποτε άλλο από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία. Η Αποκεντρωμένη δεν κοινοποίησε το έγγραφο του φορέα, γιατί δεν περιείχε τίποτα πέραν του θεσμικού πλαισίου. Ούτε πρόταση, ούτε κάτι άλλο. Έκτοτε δεν υπήρχε για την Αποκεντρωμένη τίποτα νεότερο. Επίσης, ούτε η Αποκεντρωμένη, ούτε η τοπική Περιφέρεια μπορούν να είναι επισπεύδοντες φορείς, αφού ελέγχουν και εγκρίνουν. Κάποιος άλλος παίρνει τον ρόλο αυτό. Ότι ελήφθη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Βασιλείου το 2020 για κήρυξη του βράχου το έμαθα από εσάς, από τα δημοσιεύματά σας. Αν έχει παρθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και δεν έγινε τίποτε, τότε τι θα μας πουν, “σκοτεινές μαύρες δυνάμεις δε μας αφήνουν να κάνουν τη δουλειά μου”; Τι πήγε στραβά; Ο Δήμος “καίγεται” μόνος του, αφού πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και δεν το προχώρησε».

Το email για τον Παλίγκρεμνο – Η αλληλογραφία με το γραφείο υπουργού αυθημερόν

Η κ. Κοζυράκη διετέλεσε σύμβουλος του Κωστή Χατζηδάκη όσο διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος. Στις 13 Μαρτίου 2020, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος κατήγγειλε με αναφορά της στο γραφείο του υπουργού τη σχεδιαζόμενη ξενοδοχειακή μονάδα και την ανάγκη προστασίας του Παλίγκρεμνου. Η ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος απέστειλε την καταγγελία στις 13/3/2020, στις 11:58 το πρωί. Σε περίπου 17 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 12:15 μ.μ., το γραφείο του υπουργού ζήτησε τη γνώμη της συμβούλου του Μαρίας Κοζυράκη, η οποία παρέθεσε στις 9:41 το βράδυ της ίδιας ημέρας το θεσμικό πλαίσιο.

Η απάντηση της κ. Κοζυράκη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία μάλιστα κάνει και προτάσεις, ενώ ταυτόχρονα φέρνει και το παράδειγμα της βίλας Αριάδνης, που προστατεύτηκε. Συγκεκριμένα, το ηλεκτρονικό μήνυμα στις 13/3/2020 που έστειλε η κ. Κοζυράκη στον κ. Χατζηδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 21 του Ν. 1650/1986 αντικαθίσταται ως εξής:

“3. Για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού εκδίδεται απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης με βάση ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευτέου αντικειμένου και γνώμη του αιρετού περιφερειάρχη.

  1. Ειδικότερα, κατ’ εφαρμογή της παρ. Ε’ του άρθρου 6 του Ν. 3827/2010, όταν πρόκειται για γενικούς όρους και περιορισμούς, αυτοί θεσπίζονται με προεδρικά διατάγματα ύστερα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην περίπτωση αυτή, ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως προστατευόμενου τοπίου ή ως προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού μπορεί να γίνεται με το ίδιο διάταγμα.
  2. Για περιοχές, στοιχεία ή σύνολα της φύσης και του τοπίου, για τα οποία αρχίζει η διαδικασία χαρακτηρισμού με προεδρικό διάταγμα και έως ότου εκδοθεί η πράξη χαρακτηρισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να καθορίζει όρους και περιορισμούς για επεμβάσεις και δραστηριότητες που είναι δυνατόν να έχουν βλαπτική επίδραση στις παραπάνω περιοχές, στοιχεία ή σύνολα. Η ισχύς της υπουργικής αυτής απόφασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο έτη. Αν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι, η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται, με όμοια υπουργική απόφαση, για ένα ακόμη έτος”.

Θεωρώ ότι η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει τη δυνατότητα να συντάξει και να υποβάλει “ειδική έκθεση που τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευτέου αντικειμένου” (προτιμητέο Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ΕΠΜ), με σκοπό την άμεση έκδοση απόφασης (πράξης χαρακτηρισμού) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με γνωμοδότηση της Περιφέρειας.

Πληροφοριακά, με την αριθ. 2105 απόφαση γ.γ. της ΑΔΚ (ΦΕΚ 262/τ.Α.Α.Π.Θ. /6-8-2012) χαρακτηρίστηκε ως Προστατευόμενο Τοπίο ο ιστορικός κήπος της βίλας Αριάδνη και η περιβάλλουσα ζώνη περιμετρικά του κήπου, εντός της Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης Προστασίας της Κνωσού, Δήμου Ηρακλείου.

Μαρία Κοζυράκη».


πηγή

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Πως σα φάνηκε η είδηση αυτή ;

επιλέξτε από ένα έως πέντε αστερια

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την είδηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button