Οικονομία

Οι 3 κλίμακες επιδότησης στο ρεύμα: 50 ευρώ επιπλέον για μείωση κατανάλωσης 15%

Above Article Content Ad

Σε τρεις κλίμακες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Οκτώβριο. Τις ανακοινώσεις για τα όσα θα ισχύσουν για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα γίνει σε τρεις κλίμακες, θα φτάσει 436 ευρώ (ή στα 485 για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου) και για όσους καταναλώνουν από 501 κιλοβατώρες και πάνω, προβλέπεται και μπόνους 50 ευρώ αν μειώσουν την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με πέρυσι! Στο φυσικό αέριο, όπως ανακοίνωση ο Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, στα 90 ευρώ. 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ οι ανακοινώσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν στις 09:30, πέρασε σχεδόν μια ώρα για να ξεκινήσουν. 

Η επιδότηση στο ρεύμα

Από 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται η κλιμακωτή επιδότηση, με τρεις κλίμακας, για κύριες ή μη κατοικίες και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης και η επιδότηση φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης και η επιδότηση θα πάει στα 386 ευρώ. Αν όμως το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την κατανάλωσης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η επιδότηση θα αυξηθεί κατά 50 ευρώ

Article inline ad #5

Από 1001 κιλοβατώρες και πάνω απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση διαμορφώνεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα και επίσης αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης 15%, η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ. 

Για το Κοινωνικό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση είναι 485 ευρώ. 

Το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και απορροφά το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά 700.000 νοικοκυριά, ανεξαρτήτως σπιτιού και παρόχου. 

Ανακοινώθηκε επίσης ειδικό τέλος 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την ηλεκτροπαραγωγή. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε ειδικό λογαριασμό για στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Δείτε τις ανακοινώσεις 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button