Υγεία

Ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων λοιμώξεων – Διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου

Above Article Content Ad

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα η λοίμωξη από κορονοϊό μπορεί να επιφέρει μείωση στον αριθμό και να διαταράξει τη σύνθεση των βακτηριακών ειδών στο έντερο του ασθενούς. Η συνέπεια είναι να αυξάνει την πιθανότητα για δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια που μπορεί να πολλαπλασιασθούν και να προκαλέσουν άλλες λοιμώξεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η διατάραξη του εντερικού μικροβιώματος συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής νόσησης με κορονοϊό. Επίσης, η νέα μελέτη έλαβε υπόψη της ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών και σε αύξηση των βαριών λοιμώξεων.

Μέχρι τώρα παρέμενε ασαφές ποιο προηγείται: Η λοίμωξη με κορονοϊό διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου ή, αντίστροφα, ένα ήδη εξασθενημένο έντερο καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στον κορονοϊό;

Η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει την πρώτη εξήγηση. Είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι από μόνος του ο κορονοϊός – και όχι η χρήση αντιβιοτικών όπως κάποιοι υποστήριξαν – αρκεί για να προξενήσει ζημιά στο εντερικό μικροβίωμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Κεν Κάλντγουελ της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του ιατρικού κέντρου Langone Health, μελέτησαν 96 ανθρώπους που είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι είχαν χαμηλή μικροβιακή βιοποικιλότητα στο έντερο τους και μάλιστα ένας στους τέσσερις ασθενείς είχε κατά βάση μόνο ένα κυρίαρχο είδος βακτηρίου.

Παράλληλα, καταγράφηκε αυξημένη παρουσία αρκετών μικροβίων γνωστών ότι είναι ανθεκτικά στα μικρόβια. Στο 20% των ασθενών αυτά τα ανθεκτικά μικρόβια είχαν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης πέρα από την Covid-19.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η λοίμωξη με κορονοϊό έχει άμεση επίπτωση στην υγιή ισορροπία των μικροβίων στο έντερο, θέτοντας τους ασθενείς σε περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο δρ. Κάλντγουελ.

To άρθρο Ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων λοιμώξεων – Διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Article inline ad #5

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button