Τεχνολογία

O Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Αλεξ. Στουμπ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο στη Φινλανδία για τη διαδοχή του Σαούλι Νιινίστο, ο οποίος αποσύρεται έπειτα από δύο προεδρικές θητείες.

«Όταν σε καλεί η πατρίδα, πηγαίνεις εκεί που σε καλεί», είπε ο Στουμπ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο και το κόμμα του, του ζήτησαν να είναι ο υποψήφιός τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλεξάντερ Στουμπ, 55 ετών, διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2014 ως το 2015. Έχει επίσης διατελέσει υπουργός Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

«Πιστεύω πως μία από τις σημαντικότερες αποστολές της επόμενης προεδρικής θητείας θα είναι να εργασθεί ο πρόεδρος για τη διαφύλαξη του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος», υπογράμμισε ο Στουμπ.

«Ο επόμενος πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει, που είναι εν μέρει πιο αβέβαιος και εν μέρει πιο εύθραυστος απ’ αυτόν στον οποίο είχαμε συνηθίσει μετά το 1989».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Φινλανδία, ο πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Μοιράζεται με την κυβέρνηση την ευθύνη για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική, πλην των ευρωπαϊκών υποθέσεων.

Ο νυν πρόεδρος της σκανδιναβικής χώρας, ο Σάουλι Νιινίστο, πολύ δημοφιλής μεταξύ των Φινλανδών για την πραγματιστική και ήρεμη προσέγγισή του, εγκαταλείπει τα καθήκοντά του σε ηλικία 74 ετών, αφού ολοκλήρωσε το μάξιμουμ των δύο προεδρικών θητειών (έξι χρόνια η καθεμιά).

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου 2024.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button