Κυπριακά Νέα

Νέα Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με φόντο ενέργεια και ασφάλεια


Νέα Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα διεξαχθεί την Τρίτη στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα.


Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική, αν ληφθεί υπόψη η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Τουρκίας – Ισραήλ και το νέο τηλεφώνημα Χέρτσογκ – Ερντογάν, χθες, αλλά και οι δηλώσεις Ερντογάν, πως το Ισραήλ τοποθετείται – εκ πρώτης όψεως – θετικά για συνέργειες σε ενεργειακές οδεύσεις.


Πηγές από τη Λευκωσία, πάντως, εξακολουθούν να μην ανησυχούν, τονίζοντας πως το Ισραήλ ενημερώνει για κάθε του κίνηση.


Η ατζέντα της Τριμερούς περιλαμβάνει:


– Αξιολόγηση και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του σχήματος 3 +1 (ΗΠΑ)

g


– Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


– Περιφερειακά ζητήματα


– Θέματα ενέργειας


– Μεσανατολικό και Κυπριακό


Στο περιθώριο της τριμερούς θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις των Υπουργών, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να βλέπει πρώτα τον Νίκο Δένδια και μετά τον Γαϊρ Λαπίντ.


Στην εξίσωση και η ΗΠΑ


Ακολουθεί η κάθοδος της τρίτης τη τάξει του αμερικανικού State Department Βικτόρια Νούλαντ, για επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο, Τρίτη και Τετάρτη αντίστοιχα.


Αφορμή, τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων Cyclops, απότοκο συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως βρισκόμαστε εν μέσω μιας ενδιαφέρουσας περιόδου, με το επίκεντρο των επαφών, διευρυμένων και τετ α τετ, να είναι σε ζητήματα ενέργειας, ασφάλειας, έρευνας και διάσωσης, ανταλλαγής πληροφοριών. 


Προηγήθηκε, χθες, σημαντική συζήτηση στην Αμερικανική βουλή, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, παρουσία ειδικών.


Καλά τα μηνύματα από Ισραήλ – Προσεκτικές Αθήνα και Λευκωσία


Μετά τις δηλώσεις Ιταλών βουλευτών, και ο Ιταλός Πρωθυπουργός εγείρει δημόσια θέμα EastMed πέραν του αγωγού Ιταλίας – Ισπανίας. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ και το energypress.gr, ο Μάριο Ντράγκι, ανέφερε ότι «υπάρχει και μια άλλη υπόθεση, αυτή του «EastMed». Όλα αυτά είναι υποθέσεις που τώρα πρέπει να μελετηθούν. Είναι βέβαιο, ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών έχουν αλλάξει ριζικά τις εκτιμήσεις για την βιωσιμότητα του αγωγού».


Πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, προτίθεται να εξαγγείλει η Ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ελλαδικά μέσα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη δυνητικού αποθεματικού, είναι στο θαλάσσιο χώρου του Ιουνίου και της δυτικής και νότιας Κρήτης. Ο eastmed, είπε, παραμένει επιλογή, εν αναμονή, ωστόσο, των μελετών βιωσιμότητας.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Πως σα φάνηκε η είδηση αυτή ;

επιλέξτε από ένα έως πέντε αστερια

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την είδηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button