Πολιτική

Μητσοτάκης: Όσοι έβαζαν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης τους

Above Article Content Ad

Το περίγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής. Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Αύγουστο στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον όσων έβαζαν όπως είπε πολιτικά πρόσημα σε τέτοιες ανατριχιαστικές πράξεις και χαρακτήρισε κοινωνική απειλή την σεξουαλική κακοποίηση των νέων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η μεθοδική δουλειά της αστυνομίας εξιχνιάζει τέτοιου είδους υποθέσεις όπως αυτή του Κολωνού αλλά τόνισε ότι λίγα είναι τα θύματα που σπάνε την σιωπή τους και ζητούν βοήθεια. Παραδέχθηκε ότι πολλές φορές περιστατικά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος και φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις η πολυνομία που υπάρχει αλλά και οι αγκυλώσεις της οικογένειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έχει στόχο την μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους εγκλήματα και έχει στόχο την πρόληψη και την θωράκιση των ανηλίκων και των οικογενειών τους. Είναι ο οδικός χάρτης που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τις υπηρεσίες που πρέπει να δρουν οριζόντια.

Η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει δεν είναι ανταπόκριση στην συνταγματική επιταγή για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου αλλά και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η προστασία των αδυνάμων όπως είναι τα παιδιά.

Οι στόχοι είναι οι εξής: 

Μέχρι το 2027 όλες οι θεσμικές λειτουργίες να είναι φιλικές προς το παιδί

Να μπει τάξη στο πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που φέρνει εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης. Όλοι οι φορείς αποκτούν σαφές περιβάλλον που καθορίζει τα όρια κάθε δράσης τους για να είναι έγκυρη και γρήγορη.

Article inline ad #5

Αναδιοργανώνει τον τρόπο αντίδρασης όλων των υπηρεσιών απέναντι σε ένα κρούσμα.

Μέσα επίσης από το αρχείο καταγραφής και επιτήρησης αποτρέπει να εργάζονται δίπλα σε παιδιά άτομα με βεβαρημένο παρελθόν. Όποιος εργάζεται δίπλα σε παιδιά πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο και να είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει σημάδια κακοποίησης.

Σειρά πρωτοκόλλων από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα διευκολύνουν την πρόσβαση ανηλίκων με τις δικαστικές αρχές.

Επίσης, προβλέπει περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης. Θα ιδρυθούν νέα κέντρα υποστήριξης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εμπλέκονται πολλά υπουργεία σε αυτό τον σχεδιασμό και είναι σημαντικό ότι θα παρακολουθείται το έργο αυτό από τον υπουργό Επικρατείας και δυο όργανα θα τον συνεπικουρούν σε αυτή την προσπάθεια.

Είναι μια μάστιγα με πολλές αιτίες που ξέρει να κρύβεται στα υπόγεια της κοινωνίας και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε αυτούς τους πολύπλοκους δρόμους για να εξιχνιάζουμε τέτοια εγκλήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας είπε ότι αποστρέφει το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν το θέμα κομματική αρένα, αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης. Τους αφήνω στο περιθώριο και στην ντροπή που τους αξίζει. Όσοι σήμερα υπαινίσσονται ευθύνες του συστήματος υπήρξαν οι ίδιοι σύστημα στο χθες. Δεν εντόπισαν τον κίνδυνο και αντίθετα μείωσαν τις ποινές για τέτοια απεχθή αδικήματα. Το απόστημα όμως έσπασε οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται και η τιμωρία τους θα είναι σκληρή.

Δείτε την ομιλία 

To άρθρο Μητσοτάκης: Όσοι έβαζαν πολιτικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button