Οικονομία

Με απώλειες κλείνει ο Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος κλείνει με απώλειες για τις αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη. Το κόστος δανεισμού για όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά περίπου 20 με 30 μονάδες βάσης (0,2 – 0,3%), αφού η άνοδος του πληθωρισμού (σήμερα ανακοινώθηκε στη Γερμανία αύξηση του πληθωρισμού στο 4,1% το Σεπτέμβριο) αποθαρρύνει τους επενδυτές να βάλουν «φρέσκο χρήμα» στην αγορά.

Η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι ο πληθωρισμός «ήρθε για να μείνει» και θα διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο για μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι, στην εγχώρια αγορά η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά περίπου 0,28%, στο 0,85% από το 0,57% που κυμαίνονταν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ανάλογη άνοδος καταγράφεται και στις αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων. Για παράδειγμα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου από το -0,1% έχει αυξηθεί στο 0,067%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,83% έναντι -0,18% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,11%.

Στην αγορά συναλλάγματος «ράλι πραγματοποιεί σήμερα το αμερικανικό νόμισμα» καθώς διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους έναντι του ευρώ.

Νωρίς το απόγευμα στα 1,1593 δολ. από το τα 1,1594 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η καλή πορεία της Αμερικανικής οικονομία (το ΑΕΠ το β΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 6,7%) , εκτιμάται ότι θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ξεκινήσει από το Νοέμβριο να περικόπτει τις αγορές ομολόγων.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1579 δολ.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας