Περιβάλλον

Λίθιο: Το Μεξικό το ανακηρύσσει ως «στρατηγικό ορυκτό» και δεσμεύει την εξόρυξή του

Το Μεξικό δήλωσε την Παρασκευή ότι θέλει να ανακηρύξει το λίθιο ως «στρατηγικό ορυκτό» και να δεσμεύσει κάθε μελλοντική εξόρυξή του στη χώρα.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι πιθανό να αφήσει το μοναδικό ιδιωτικό ορυχείο του Μεξικού, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή το 2023, στα χέρια μιας κινεζικής εταιρείας λιθίου.

Οι αλλαγές περιέχονται σε νομοσχέδιο που ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ κατέθεσε στο Κογκρέσο. Το νομοσχέδιο αλλάζει επίσης το Σύνταγμα για να ενισχύσει τον κυβερνητικό έλεγχο στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα εξαλείψει μεγάλο μέρος του πλαισίου των ανοιγμάτων του ιδιωτικού τομέα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Μεξικού, δίνοντας στην κρατική εταιρεία παροχής ενέργειας το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και επιτρέποντάς της να αγοράσει ενέργεια από ιδιωτικές μονάδες, αν το επιλέξει.

Αξίζει να σημειωθεί πως επειδή αλλάζει το Σύνταγμα, το νομοσχέδιο απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων και έγκριση από την πλειοψηφία των κρατικών νομοθετικών αρχών.

«Αυτό το νομοσχέδιο καθορίζει ότι μόνο η κυβέρνηση θα μπορεί να εξορύξει λίθιο», δήλωσε ο Λόπεζ Ομπραντόρ, «δηλαδή, όλο το λίθιο στα εδάφη του έθνους, στην επικράτειά μας, ανήκει στους Μεξικανούς».

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αντάν Λόπεζ Χερνάντεζ, είπε ότι «οι οκτώ παραχωρήσεις για την εξόρυξη λιθίου που έχουν ήδη χορηγηθεί στο Μεξικό θα τηρηθούν, εφόσον βρίσκονται σε καλό δρόμο για την παραγωγή του μετάλλου, το οποίο χρησιμοποιείται στις μπαταρίες».

Ο Λόπεζ Χερνάντεζ είπε ότι φαίνεται ότι μόνο μία ιδιωτική εταιρεία εξόρυξης πληροί αυτά τα κριτήρια.

Ωστόσο, άφησε κάποια ελπίδα για άλλες εταιρείες. «Μέχρι στιγμής, υπάρχουν πληροφορίες ότι μόνο ένας από αυτούς τους οκτώ κατόχους παραχώρησης, αυτές οι οκτώ εταιρείες, πληροί αυτά τα πρότυπα, αλλά εάν οι οκτώ καταφέρουν να τα τηρήσουν, οι παραχωρήσεις θα παραμείνουν έγκυρες», δήλωσε ο Λόπεζ Χερνάντεζ.

Υπογραμμίζεται πως οι προηγούμενες προσπάθειες του Λόπεζ Ομπραντόρ για ενίσχυση της κρατικής επιχείρησης του Μεξικού, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αποκλείστηκαν στα δικαστήρια επειδή φάνηκε να παραβιάζουν μια συνταγματική απαίτηση για ελεύθερο ανταγωνισμό στον τομέα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο cnn.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας