Οικονομία

Ισχυρή παρέμεινε η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, 11:59

Η ανάπτυξη της μεταποίησης στην ευρωζώνη παρέμεινε ισχυρή τον Σεπτέμβριο, αλλά η δραστηριότητα υπέστη σημαντικό πλήγμα από τα προβλήματα στον εφοδιασμό που πιθανότατα θα επιμείνουν και θα διατηρήσουν υψηλά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα εργοστάσια δυσκολεύονται καθώς αντιμετωπίζουν ζητήματα logistics, ελλείψεις προϊόντων και δυσκολία να βρουν εργατικό δυναμικό, που προκλήθηκαν από την πανδημία, που υποχρέωσε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κινητικότητα.

Ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit σημείωσε πτώση στις 58,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 61,4 μονάδες τον Αύγουστο, και λίγο χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 58,7 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, και που αποτελεί καλή ένδειξη για την υγεία της οικονομίας, υποχώρησε από τις 59 μονάδες του Αυγούστου, στις 55,6 μονάδες.

«Ενώ η παραγωγή της ευρωζώνης αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, η ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί σημαντικά καθώς οι παραγωγοί αναφέρουν υψηλό ανεκτέλεστο εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα», ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

«Τα προβλήματα εφοδιασμού συνεχίζουν να καταστρέφουν μεγάλα τμήματα της ευρωπαϊκής παραγωγής, με τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις να αναφέρονται με ρυθμούς που δεν παρατηρήθηκαν σχεδόν σε ένα τέταρτο του αιώνα, χωρίς να δείχνουν σημάδια για επικείμενη βελτίωση», πρόσθεσε.

Αυτά τα προβλήματα διατήρησαν τις πιέσεις για το κόστος των πρώτων υλών που χρειάζονται τα εργοστάσια.

Ο δείκτης τιμών εισαγωγής κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στις 87 μονάδες τον Αύγουστο από τις 86,9 μονάδες.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021, 11:59

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας