Τεχνολογία

ID.Code Concept: Το μοντέλο της VW που έχει μάτια, προβάλει εικόνες στο εξωτερικό του και έχει τζάμια με AI  

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Volkswagen έχει μεγάλη παρουσία στη φετινή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Πεκίνο. Το ID.Code Concept είναι ένα από τα μοντέλα που αποκάλυψε και μπορεί να δείχνει εξωτερικά ως ένα φουτουριστικό αλλά απλό SUV, κρύβει όμως τεχνολογικά μυστικά, πρωτόγνωρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς αλλιώς θα περιγράφατε ένα σύστημα που ονομάζεται “3D Eyes” και σας παρακολουθεί φωτίζοντας κάθε βήμα καθώς πλησιάζετε; Είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου, διαδραστικού συστήματος φωτισμού που η VW οραματίζεται ως μέρος ενός αυτόνομου μέλλοντος. Βλέπετε αυτή τη μακριά λευκή λωρίδα στη μύτη μεταξύ των προβολέων; Ονομάζεται Light Cloud και αποτελείται από 967 LED που, μεταξύ άλλων, μπορούν να δημιουργήσουν “μάτια” σε σχήμα U που δίνουν την εντύπωση ότι κοιτάζουν προς διάφορες κατευθύνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λειτουργεί σε συνδυασμό με την Light Screen οθόνη, η οποία είναι πιο δύσκολα ορατή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι το χαμογελαστό τμήμα του μπροστινού μέρους κάτω από το Light Cloud, όπου θα περιμένατε να δείτε μια γρίλια. Η VW χρησιμοποιεί ένα διαφανές χρώμα που, όταν το Light Screen είναι απενεργοποιημένο, μοιάζει με ένα κανονικό μέρος του αυτοκινήτου. Όταν είναι ενεργοποιημένη, μπορεί να εμφανίζει τα πάντα, από δελτία καιρού μέχρι εικόνες. Αν ένα άλλο αυτοκίνητο σταματήσει για να σας αφήσει να στρίψετε αριστερά, η οθόνη μπορεί να εμφανίσει μια μεγάλη καρδιά ως ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Η VW όμως δεν μένει εκεί καθώς δίνει επίσης στο ID.Code κάτι που ονομάζεται Smart Windows. Σε σημεία στο τζάμι, αυτά τα παράθυρα μπορούν να εμφανίσουν ένα avatar με τη μορφή ανθρώπου που μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση καθώς πλησιάζετε. Συνοψίζοντας, λοιπόν, έχουμε ψηφιακά μάτια και emojis που εμφανίζονται στο μπροστινό μέρος και ένα AI avatar στα πλαϊνά παράθυρα που μπορεί να σας υπενθυμίζει να φοράτε αντηλιακό.

Η εταιρεία λέει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται να φέρει την ανθρώπινη συντροφικότητα και επικοινωνία σε ένα μέλλον γεμάτο τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Μια πληθώρα καμερών και αισθητήρων προσδίδει στο ID.Code Level 4 αυτόνομη λειτουργία, έτσι ώστε αυτά τα λεγόμενα μάτια και οι εξωτερικές οθόνες να μπορούν επίσης να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ οχημάτων και υποδομών.

Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων στο κόκπιτ του SUV μπορούν να περιστρέφονται κατά 180 μοίρες και να συνομιλούν με τους πίσω επιβαίνοντες, ενώ το αυτοκίνητο οδηγείται μόνο του. Ή μπορείτε να συνομιλήσετε με το αυτοκίνητο – ή μάλλον, το ανθρώπινο άβαταρ εμφανίζεται σε επαυξημένη πραγματικότητα στο παρμπρίζ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button