Πολιτική

Η Τρίπολη ανάγκασε τον Νίκο Δένδια να πετάξει για τη Βεγγάζη μέσω Μάλτας

Above Article Content Ad

Δεν έφτανε η απόπειρα «παγίδευσης» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν διαπίστωσε πως φτάνοντας στην Τρίπολη είχε αθετηθεί η συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, αλλά ακολούθησε μια δεύτερη πρόκληση από τη λιβυκή πλευρά στον Νίκο Δένδια, ακόμη μια πρωτοφανής εξέλιξη στα διπλωματικά χρονικά.

Ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όταν ενημερώθηκε πως εκεί για να τον υποδεχτεί ήταν η Λίβυα ομόλογός του, Νάιλα Μαγκνούς, η οποία υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ενημέρωσε ότι θα αναχωρήσει για τη Βεγγάζη. Αλλά η συνέχεια είχε και… καψόνι!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας κι από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη!

Και ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Αθήνα με αντίποινα (!), σύμφωνα με την ΕΡΤ το επεισόδιο που σημειώθηκε έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης. Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, είχε ζητήσει να μην πάει στο αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Νίκο Δένδια, καθώς είχε στείλει εκείνος δική του αντιπροσωπεία!

Φτάνοντας στη Βεγγάζη, ο Νίκος Δένδιας ανέβασε μια φωτογραφία από την υποδοχή του και εξαπέλυσε πυρά στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης που αθέτησε τη συμφωνία και ακυρώθηκε η επίσκεψή του στην Τρίπολη. 

«Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Αν. Λιβύη συνεχίζεται κανονικά», έγραψε στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.

Article inline ad #5

Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο Έλληνας υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση ο Νίκος Δένδιας να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν σήμερα (17.11.2022) προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, χωρίς να υπάρξει αποβίβαση.

Η ελληνική πλευρά εκτίμησαν ότι οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Νάιλα Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

To άρθρο Η Τρίπολη ανάγκασε τον Νίκο Δένδια να πετάξει για τη Βεγγάζη μέσω Μάλτας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button