Πολιτική

«Η συμφωνία δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ»


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, 12:16

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική της χώρας εντός της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Θέλω να θυμίσω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, εντός των επόμενων εβδομάδων, η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας έτσι το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του πολεμικού μας ναυτικού. Διότι κρίναμε ότι στην παρούσα συγκυρία το πλοίο αυτό καλύπτει και με το παραπάνω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και βέβαια θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς Γαλλίας για παράδοση των πλοίων αυτών εντός των χρονοδιαγραμμάτων που το ελληνικό ναυτικό είχε θέσει. Και βέβαια υπάρχει πάντα η δυνατότητα, παρά το ότι τα πλοία αυτά θα χτιστούν σε γαλλικά ναυπηγεία, να υπάρχει σημαντική ελληνική προστιθέμενη αξία, έτσι ώστε να μπορέσει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία να προσφέρει σε αυτή την πολύ σημαντική αγορά την οποία κάνει η χώρα.

»Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δούμε αυτή τη συνεργασία ως αντιστάθμισμα άλλων σχέσεων που έχει η χώρα. Όπως είπε και ο κ. πρόεδρος, Ελλάδα και Γαλλία έρχονται από μακριά και θα πορευθούν μαζί για πολλές δεκαετίες ακόμα στο μέλλον. Η Ελλάδα δεν ξεχνά ότι η Γαλλία στάθηκε δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές του καλοκαιριού του 2020 και πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας έρχεται ως το απολύτως λογικό επιστέγασμα μιας σχέσης δύο χωρών με μεγάλο πολιτικό, ιστορικό, πολιτιστικό βάθος» είπε ο ίδιος.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021, 12:18

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας