Τεχνολογία

Η «φούσκα» (;) της τεχνολογίας, οι μεγάλες προσδοκίες, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι απολύσεις

Above Article Content Ad

Με τις αποτιμήσεις στον κλάδο ψηφιακών τεχνολογιών να έχουν «εκτοξευτεί» σε σημεία που είδαμε εταιρείες να ξεπερνούν σε αποτίμηση το 1 τρισ. δολάρια, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές εκείνοι που άρχιζαν να αναφέρονται σε μία τεχνολογική «φούσκα» που ήταν πολύ κοντά στο να «σκάσει».

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό θα συνέβαινε, καθώς την τριετία 1998-2000 είχαμε την «φούσκα» των .com εταιρειών, η οποία «έσπασε» τον Μάρτιο 2000 όταν οι αποτιμήσεις των εταιρειών του NASDAQ άρχισαν να πέφτουν με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Οι απολύσεις που ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς, συμπεριλαμβανομένων των Meta (Facebook) και του Twitter αλλά και γνωστών εταιρειών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Lyft και η Stripe, όπως και οι πληροφορίες ότι κολοσσοί όπως το Netflix, η Microsoft και η Intel προχωράνε σε αντίστοιχες -έστω και πιο περιορισμένες- κινήσεις έχουν ανοίξει τη συζήτηση περί μίας «φούσκας» που «σπάει». Και αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι η μετοχή της Meta απώλεσε μέσα σε ελάχιστες μέρες το 25% της αξίας της, τότε καταλαβαίνει κανείς γιατί έχει ανοίξει η συγκεκριμένη συζήτηση. Συν το γεγονός ότι η κατάρρευση της πλατφόρμας διαχείρισης κρυπτονομισμάτων FTX έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην αγορά του crypto, η οποία, επίσης, έχει παρουσιάσει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια.

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button