Άμεση ΕνημέρωσηΟικονομία

Η Ελλάδα ψάχνει εναλλακτικούς προμηθευτές για μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία

Την επάρκεια της χώρας τόσο σε πρώτες ύλες όσο και σε τρόφιμα τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο OT Forum, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών πρακτικών.

Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι οι υψηλές τιμές αλλά και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας» για τα οποία όπως σημείωσε, μέσω της κοινής απόφασης με το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητείται από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων η υποχρεωτική δήλωση των αποθεμάτων σε άλευρα, σιτάρι, λιπάσματα και ζωοτροφές.

Σχετικά με ύλες που εισάγονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης εναλλακτικών προμηθευτών, κάνοντας αναφορά στο μαλακό σιτάρι και το αραβόσιτο, όπου πιθανές αγορές είναι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Γαλλία. Πρόσθεσε ότι από τη Ρωσία και την Ουκρανία εισάγεται το 30% των αναγκών της Ελλάδας σε αυτά τα δυο προϊόντα, ενώ από τη Βουλγαρία έρχεται στη χώρα το 44% του μαλακού σιταριού και το 40% του αραβόσιτου.

Επιδότηση ζωοτροφών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση του προγράμματος για την επιδότηση των ζωοτροφών, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ., κάνοντας παράλληλα αναφορά σε μέτρα που έχουν παρθεί για την «ανακούφιση» των παραγωγών, όπως είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, το αγροτικό πετρέλαιο, η μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα κά.

g

Όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα θα βρεθεί στην περιοχή του Έβρου, όπου και θα έχει συνομιλίες με παραγωγούς σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ηλίανθου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μίλησε για την ένταξη από το 2023 τόσο του μαλακού σιταριού όσο και του αραβοσίτου, στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ στάθηκε και στην αναζήτηση εναλλακτικών αγορών και υποκατάστατων προϊόντων για ζωοτροφές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και το χρόνο υλοποίησής της αλλά και την προσαρμογής της στις νέες καταστάσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «θα βρει τον βηματισμό της η ΕΕ» καθώς, όπως πρόσθεσε, «ήδη ανακοίνωσε την εργαλειοθήκη, η οποία προβλέπει μια σειρά μέτρων, τα οποία θα υλοποιηθούν με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους».

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα συνεργατικά σχήματα και την ανάγκη συμμετοχής των αγροτών σε συνεταιρισμούς για να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, σημειώνοντας πως μόνο το 18% των αγροτικών προϊόντων διακινούνται μέσω συνεργατικών σχημάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Η Ελλάδα ψάχνει εναλλακτικούς προμηθευτές για μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε Σε αυτή την τοποθεσία
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Πως σα φάνηκε η είδηση αυτή ;

επιλέξτε από ένα έως πέντε αστερια

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Ψήφοι: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτήν την είδηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button