Οικονομία

H Gazprom «στραγγαλίζει» την Ευρώπη

Above Article Content Ad


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2022, 07:39

Κορυφώνεται όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα ο ενεργειακός εφιάλτης στην Ευρώπη μετά την ανακοίνωση της Gazprom να παρατείνει από τη μία τη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 και από την άλλη να βάζει τέλος στις παραδόσεις στη γαλλική Engie.

Αρχικά, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός είχε ανακοίνωσε στις 19 Αυγούστου ότι θα κλείσει ξανά τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες εξαιτίας εργασιών επισκευής. Η ημερομηνία διακοπής της λειτουργίας του αγωγού είχε οριστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ η επανέναρξη των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. «Η άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα διακοπεί από τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 31 Αυγούστου έως τις 04:00 ώρα Μόσχας στις 3 Σεπτεμβρίου λόγω επισκευής της μοναδικής μονάδας άντλησης αερίου που παραμένει σε λειτουργία», αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom.

Παράλληλα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει πλήρως από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie, λόγω της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom.

Σχέδια θωράκισης για τον δύσκολο χειμώνα

Article inline ad #5

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και να εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας που μαίνεται στην ήπειρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βloomberg που επικαλείται στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι δεξαμενές φυσικού αερίου στην ΕΕ είχαν γεμίσει σε ποσοστό 79,4% στις 27 Αυγούστου, όταν η Ένωση είχε βάλει στόχο 80% μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου νωρίτερα φέτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα ήταν χαμηλότερα απ’ ό,τι τα περασμένα χρόνια, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom PJSC, ένας παράγοντας που οδήγησε σε απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών από τις διαταραχές στην τροφοδοσία και παρέχει περίπου το 25% έως 30% του καυσίμου, που καταναλώνεται το χειμώνα. Με μεγαλύτερα αποθέματα, τα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε ελαφρώς καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν περαιτέρω μείωση των προμηθειών, καθώς η Gazprom ξεκινά αύριο Τετάρτη μια απροσδόκητη συντήρηση στον αγωγό Nord Stream.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα έθνη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο, καθώς αναμένεται να χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για την ψύξη.

Η ΕΕ θέλει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας της περιοχής τα τελευταία χρόνια. Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button