Οικονομία

Φυσικό αέριο: Νέο ρεκόρ στην τιμή του

Above Article Content Ad

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σήμερα, Πέμπτη 25 Αυγούστου, ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, εντείνοντας τις ανησυχίες για τον χειμώνα που έρχεται. Η τιμή διαμορφώνεται στα 312,61 ανά μεγαβατώρα. 

Η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου στα 312,61 το φυσικό αέριο ευρώ ανά μεγαβατώρα έρχεται την στιγμή που οι προμήθειες από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος, επηρεασμένες από τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ άγγιξαν τα 300,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Στα 95.99 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται το αργό, στα 101,3 δολάρια το βαρέλι το Μπρεντ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ράλι τιμών στο φυσικό αέριο σημειώνεται εδώ και μέρες. Χθες, Τετάρτη 24 Αυγούστου, ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε τα 302 ευρώ. Τελικά έκλεισε οριακά πάνω από τα 290 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Article inline ad #5

Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε δύο πακέτα μέτρων, στο πλαίσιο του νόμου για την ενεργειακή επάρκεια, με τα οποία θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια το επόμενο διάστημα. Το πρώτο πακέτο διάρκειας 6 μηνών τίθεται σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, το δεύτερο πακέτο διάρκειας δύο χρόνων από την 1η  Οκτωβρίου. Αυτό το πακέτο χρειάζεται ωστόσο πράσινο φως από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πριν τεθεί σε εφαρμογή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button