ΓυναίκαΜόδα

Functional freeze mode: Τι είναι και ποια τα σημάδια

Όλοι έχουμε μια συγκεκριμένη καθημερινότητα. Πολλές φορές, λοιπόν, αυτή η καθημερινότητα δεν μας αρέσει. Δεν νιώθουμε καλά, αλλά ταυτόχρονα δεν γνωρίζουμε γιατί. Κι ενώ συνεχίζουμε να λειτουργούμε «εξωτερικά», κάνοντας τις καθημερινές εργασίες μας, αισθανόμαστε κατά κάποιον τρόπο αποκομμένοι από τον κόσμο. Εάν αυτό σου φαίνεται οικείο, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις «functional freeze mode».

Όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, Τσάρλι Χέλθ, μιλώντας στο Bustle, «το functional freeze είναι ένα είδος ακινητοποίησης, στο οποίο νιώθεις ότι έχεις κολλήσει.»

Η συγκεκριμένη αντίδραση πυροδοτείται ακόμα και μετά από μια τραυματική εμπειρία ή έντονο άγχος. Ένα άτομο σε κατάσταση functional freeze, μπορεί να χάσει την ικανότητα επικοινωνίας ή δράσης, αισθάνεται βαρύ το σώμα του ή να νιώθει κολλημένος. Είναι κάτι σαν αμυντικός μηχανισμός μπροστά σε μια κατάσταση που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις. Μόλις ο στρεσογόνος παράγοντας εξαφανιστεί, το νευρικό σύστημα επανέρχεται στη φυσιολογική λειτουργία του.

Σημάδια ότι είσαι σε functional freeze mode:

Συνεχές άγχος: Έχεις μια αίσθηση φόβου ή τρόμου, αλλά δεν μπορείς πραγματικά να προσδιορίσεις το γιατί ή από πού προέρχεται.

Επιθυμία απομόνωσης και αποσύνδεσης: Μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να αποφεύγει κλήσεις ή μηνύματα, ακόμα και να ακυρώνει σχέδια.

Δυσκολία στο να φροντίσεις τον εαυτό σου: Μπορεί να δυσκολεύεσαι να παρακινήσεις τον εαυτό σου να κάνει καθημερινά πράγματα που σε βοηθούν να νιώσεις καλύτερα.

Αναβλητικότητα: Αισθάνεσαι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θέλεις να κάνεις, αλλά δεν ξεκινάς ή δεν τελειώνεις κανένα από αυτά.

Εξάντληση: Ενώ νιώθεις πως έχεις ενέργεια, το σώμα σου αισθάνεται πολύ κουρασμένο για να ασκηθείς.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button