Οικονομία

Eurostat: Νέα πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη

Νέα σημαντική υποχώρηση για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Απρίλιο, καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ενώ αντίθετα οριακή άνοδο σημειώνει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο υποχώρησε στο 4,5% από 5,4% που ήταν τον Μάρτιο και είναι ο 5ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα για πρώτη φορά μετά από μήνες υπάρχει η ένδειξη για αποκλιμάκωση των τιμών τρόφιμα που αποτελεί και τον μεγάλο πονοκέφαλο σε πολίτες και κυβερνήσεις, ωστόσο παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα ο ετήσιος πληθωρισμός ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 7% τον Απρίλιο του 2023, από 6,9% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό. Συγκεκριμένα στα τρόφιμα ο ρυθμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 13,6%, έναντι 15,5% τον Μάρτιο και ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 6,2% σε σύγκριση με 6,6% τον Μάρτιο, οι υπηρεσίες με 5,2%, έναντι 5,1% τον Μάρτιο και η ενέργεια με 2,5%, σε σύγκριση με τον Μάρτιο που είχε αρνητικό πρόσημο 0,9%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Λετονία με 15%, ακολουθεί η Σλοβακία με 14% και η Λιθουανία με 13,3%.

Αντίθετα ο χαμηλότερο παρουσιάζεται στο Λουξεμβούργο με 2,7%, στο Βέλγιο με 3,3%, σε Κύπρο και Ισπανία με 3,8% και ακολουθεί η Ελλάδα με 4,5%.

To άρθρο Eurostat: Νέα πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button