Οικονομία

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πόσα κερδίζουν τα νοικοκυριά – Παραδείγματα

Above Article Content Ad

Τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου ανακοίνωσε σήμερα (25.11.2022) η κυβέρνηση και στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε παραδείγματα για το πόσα κερδίζει κάθε νοικοκυριό. 

Και για τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι επιδοτήσεις ρεύματος φτάνουν στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά με κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, ενώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου φτάνουν τα 289. 

Όσοι, από τις 501 κιλοβατώρες και πάνω καταφέρουν να μειώσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, θα κερδίζουν το bonus των 50 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα. 

Αν και οι επιδοτήσεις για τον Δεκέμβριο είναι μικρότερες από τον προηγούμενο μήνα, οι επιδοτήσεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα του υπουργείου Ενέργειας, δείχνουν τι μπορεί να κερδίσει ένα νοικοκυριό. 

  • Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 400 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς την επιδότηση θα πλήρωνε 152 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 64 ευρώ.

  • Νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 700 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 266 ευρώ και με την επιδότηση θα πληρώσει 121 ευρώ κι αν μειώσει την κατανάλωση 15% σε σχέση με το 2021, θα έχει επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ και θα εξοικονομήσει 111 ευρώ.

  • Νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 κιλοβατώρες το μήνα, χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 456 ευρώ, με την επιδότηση θα πληρώσει 244 ευρώ (212 κέρδος) και αν πετύχει το 15% στην κατανάλωση θα πληρώσει 209 ευρώ. 

Οι επιδοτήσεις στο ρεύμα

Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 221 ευρώ MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Article inline ad #5

Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh η επιδότηση είναι 171 Euro/MWh

Στα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση ρεύματος τον Δεκέμβριο, 15 ευρώ οριζόντια για το φυσικό αέριο

Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 81 ευρώ ανά MWh

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 269 ευρώ ανά MWh.

Η επιδότηση ρεύματος σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται στα 183 ευρώ ανά ΜWh.

Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 34Euro/MWh.

Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 221 ευρώ ανά MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προέρχεται από τον καινοτόμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η Ελληνική Κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο  και  έχει αποδώσει μέχρι σήμερα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η επιδότηση για το φυσικό αέριο

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

To άρθρο Επιδοτήσεις ρεύματος: Πόσα κερδίζουν τα νοικοκυριά – Παραδείγματα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button