Πολιτική

Έπεσαν οι υπογραφές για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου – Αλλαγή σκηνικού στην Ανατολική Μεσόγειο

Above Article Content Ad

Μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο

Την συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο που έρχεται ως συνέχεια της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, υπέγραψαν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αιγύπτιος ομόλογός του, Μωχάμεντ Ζάκι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Η συμφωνία με τίτλο: «Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Ερευνας και Διάσωσης» θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.

«Η Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων & για Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Βασικός άξονας είναι πάντοτε η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και οι Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα «Μνημόνια Συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν  συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καταδικάζουμε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Article inline ad #5

To άρθρο Έπεσαν οι υπογραφές για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου – Αλλαγή σκηνικού στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button