Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Την Τετάρτη η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Αύριο ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται φέτος με τον ίδιο τρόπο που προσδιορίστηκε και πέρυσι, δηλαδή με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, αφού οι νέες εφαρμόζονται από το 2022. Επίσης δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις.

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις, ως εξής:

-έναρξη πληρωμών – πρώτη δόση – στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκλήρωση στις 28/2/2022

-ή καταβολή των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου.

Οι πυρόπληκτοι, δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, που υπέβαλαν αίτηση μέχρι και σήμερα , απαλλάσσονται κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί.

Όσοι υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, θα δουν στην εκκαθάριση να περιλαμβάνονται τα ακίνητα στην φορολογία, αλλά στη συνέχεια θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ, με τις απαλλαγές.

Δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες:

·         που έχουν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα 9.000 Ευρώ (προσαυξανόμενο κατά 1.000 Ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

·         όσοι έχουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας μέχρι 150 τετραγωνικά,

·         όσοι έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 85.000 Ευρώ, για τον άγαμο, 150.000 Ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 Ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

–         το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

–         το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Αντίθετα μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων:

·        απέκτησαν ακίνητα με αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ή κληρονομιά.

·        τακτοποίησαν ημιυπαίθριους ή αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή έχει δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο έντυπο Ε9.

·        δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στους Δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Όσοι δεν είχαν εμφανίσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας