Οικονομία

EΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα εκκαθαριστικά, τι να προσέξετε

Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο αναμένεται να εισπράξει το κράτος περίπου 2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ. 

Οι φορολογούμενοι μπορούν να βρουν το εκκαθαριστικό μπαίνοντας στην αρχική σελίδα της ΑΑΔΕ (myAADE).

Τι προσέχουμε:

Αν το ύψος του φόρου σας φαίνεται υπερβολικό, θα πρέπει να δείτε με τη βοήθεια λογιστή αν ο φόρος που χρεώθηκε είναι αντίστοιχος της αξίας της ακίνητης περιουσίας, με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να έχουν γίνει λάθη στη δήλωση Ε9 και τα πιο συνηθισμένα είναι:

-λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα, τα οποία αν δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί δικαιούνται έκπτωσης 60%. Αν αυτό δεν έχει δηλωθεί χρεώνεται το 100% του φόρου.

-λανθασμένη αναγραφή στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Ένα λάθος που γίνεται συχνά είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων.

-κτίρια σε αγροτεμάχια που δεν χρησιμοποιούνται ως κατοικία. Αν αυτό δεν διευκρινίζεται στο Ε9, ο φόρος αυξάνεται.

-μη αναγραφή στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και χρεώθηκαν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα.

-λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Αν δεν διευκρινίζεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας ή αναγράφεται λάθος, η ΑΑΔΕ υπολογίζει το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο 100%.

Αν έχουν γίνει τέτοια λάθη η μόνη λύση είναι η υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ( Ε9) όχι μόνο για το 2020 αλλά και για τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2014 για να επαναπροσδιοριστεί ο ΕΝΦΙΑ για όλα αυτά τα χρόνια.

Ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, θα δοθεί η δυνατότητα πληρωμής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας