Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Κορονοϊός και lockdown μείωσαν κατά 9,9% τα έξοδα των νοικοκυριών – Τα στοιχεία του 2020

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα έξοδα των νοικοκυριών για το 2020, μια χρονιά με πολλές ιδιομορφίες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown. Όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι δαπανούν περίπου 20% του εισοδήματος στο ενοίκιο, ενώ το ποσό ετήσιας δαπάνη για κάθε άτομο μειώθηκε περίπου κατά 687 ευρώ. 

Ειδικότερα, μείωση 9,9%, ανερχόμενη στις 15.981,96 ευρώ (1.331,83 το μήνα) σημείωσε πέρυσι, σε σχέση με το 2019, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές. Αυτό προκύπτει από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα επίσης με την οποία:

-Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.080 ευρώ τον μήνα.

-Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 19,8% του προϋπολογισμού τους κατά μέσο όρο για ενοίκιο.

-Το μερίδιο της μέσης δαπάνης για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά και στέγαση των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 58,2% των δαπανών των νοικοκυριών, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 29%.

-Η υψηλότερη μέση ετήσια δαπάνη καταγράφηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ανήλθε σε 18.401,52 ευρώ, ενώ η χαμηλότερη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και ανήλθε σε 11.193,24 ευρώ.

-Η μέση ετήσια δαπάνη για κάθε άτομο το 2020 ανήλθε στις 6.255,60 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 9,9% (687,24 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2019.

Πού ξόδεψαν τα ελληνικά νοικοκυριά

Από τις βασικές διαπιστώσεις της έρευνας προκύπτουν παράλληλα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους:

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά:

  • στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (23,1%),
  • στη στέγαση (15,3%), και
  • στις μεταφορές (12,3%),

ενώ μόνο ένα 3,5% των εξόδων τους πήγε σε υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού.

Τα νοικοκυριά μείωσαν τα έξοδα τους, όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, κατά 36,4% για δραστηριότητας αναψυχής και πολιτισμού, κατά 35,4% όσων αφορά δαπάνες για εστιατόρια, καφενεία και ξενοδοχεία και κατά 27,4% για ένδυσης και υπόδησης. Την μικρότερη αρνητική ποσοστιαία μεταβολή παρουσιάζει η στέγαση  με μόλις 1,5%. 

Την ίδια ώρα, αύξηση παρουσίασαν οι δαπάνες σε είδη διατροφής (4,2%), οινοπνευματώδη ποτά και καπνός (3,9%), εκπαίδευση (2,6%), υγεία (1,3%), και *επικοινωνίες (0,8%).

Όσον αφορά στις δαπάνες για είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές) παρατηρείται στα παρακάτω είδη:

  • καφές, τσάι και κακάο (9,3%),
  • μεταλλικά νερά, αναψυκτικά, χυμοί (8,5%),
  • φρούτα (8,1%),
  • ζάχαρη, μαρμελάδες, μέλι, σιρόπια, σοκολάτα (6,7%),
  • λοιπά είδη διατροφής (6,3%), και
  • λαχανικά (5,9%),

ενώ η μικρότερη αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης (τρέχουσες τιμές), παρατηρείται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά (1,1%).

Ποιοι ξόδεψαν τα λιγότερα

Τα νοικοκυριά με ένα άτομο μόνο, ηλικίας 65 ετών και άνω, δαπανούν κατά μέσο όρο το 49% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ τα νοικοκυριά που αποτελούνται από ένα ζευγάρι με δυο παιδιά έως και 16 ετών δαπανούν κατά μέσο όρο το 150,7% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 1.085,33 ευρώ τον μήνα, ενώ αυτά που διαμένουν σε αστικές περιοχές 1.404,28 ευρώ. Επομένως, τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές δαπανούν κατά μέσο όρο 22,7% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

Τα νοικοκυριά που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής δαπανούν κατά μέσο όρο το 115,1% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά που διαμένουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το 70% αυτής. Τα νοικοκυριά που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής μείωσαν τις δαπάνες τους κατά μέσο όρο 8,1%, ενώ αυτά που διαμένουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και Στερεάς Ελλάδας κατά 13,5%.

Με κεντρική θέρμανση το 55% των νοικοκυριών

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν: Τηλεόραση έγχρωμη (99,4%), Κινητό τηλέφωνο (93,8%), Σταθερό τηλέφωνο (84,4%), Προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή (70,7%), Επιβατηγό αυτοκίνητο ΙΧ, τουλάχιστον ένα (67,2%), Πλυντήριο πιάτων (38,1%), Καταψύκτη (32,2%), Δεύτερη κατοικία (15%) και Κλειστό χώρο στάθμευσης (13,2%), ενώ χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 55%.

Η «μεγάλη» οικονομική εικόνα των νοικοκυριών 

Το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιμές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 4,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο της μέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,4 για το 2019). Ο δείκτης μειώνεται στο 3,5, όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες (τελική καταναλωτική δαπάνη).

Τα νοικοκυριά του φτωχότερου 20% του πληθυσμού μείωσαν τις δαπάνες τους σε σχέση με το 2019 κατά 2,5%, ενώ τα νοικοκυριά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού κατά 13%.

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 15,6% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσεως την αγορά (17,1% το 2019), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 11,9% του πληθυσμού (12,2% το 2019) όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 34,7% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 35,9% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών, ενώ τα μη φτωχά το 22,2%.

Τα καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη

Τέλος, σχετικά με τα καταναλωτικά πρότυπα στην Ευρώπη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι:

-Σε Ελλάδα, Ισπανία και Πολωνία το σχετικά μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών (τρέχουσες τιμές) του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά.

-Τα καταναλωτικά πρότυπα διαφέρουν για την Αυστρία και την Τσεχία, όπου καταγράφονται ως υψηλότερες οι δαπάνες που αφορούν στη στέγαση, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο οι δαπάνες στις μεταφορές.

-Οι δαπάνες για εκπαίδευση κυμαίνονται από 1% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών στην Πολωνία και Τσεχία, έως 3,7% στην Ελλάδα.

-H Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία (8% του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών), ενώ η μικρότερη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με 1,3%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο ΕΛΣΤΑΤ: Κορονοϊός και lockdown μείωσαν κατά 9,9% τα έξοδα των νοικοκυριών – Τα στοιχεία του 2020 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας