Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση τιμών χονδρικής-μήνυμα πληθωριστικής έκρηξης

Οι ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, στα μέταλλα και τα ορυκτά, που καταγράφει για τον μήνα Αύγουστο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) αποτελούν προμήνυμα για έκρηξη πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία παρουσιάζει αύξηση κατά 13,1% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Η αύξηση των τιμών χονδρικής έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο και αναμένεται ότι θα καταγραφεί στα επίσημα στοιχεία των τιμών λιανικής από τον Σεπτέμβριο και μετά. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν «βαρύ χειμώνα» για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα οι τιμές των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων που εξάγονται κατέγραψαν αύξηση κατά 21,6% τον Αύγουστο του 2021 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Χαρακτηριστικό είναι ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού είχε μεταβολή +71,8% και οι τιμές στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 20,7%.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας