Πολιτική

Διεθνές δίκαιο α λα Τσαβούσογλου: Το casus belli δεν είναι απειλή πολέμου, έβγαλε μεζούρα για τα 12 μίλια

Above Article Content Ad

Είχε καιρό να πάθει τέτοιο παραλήρημα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Ελλάδα ήταν το αποκλειστικό θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους Έλληνες ανταποκριτές σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN να είναι ανεπιθύμητοι. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπερτόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής Βουλής περί casus belli παραμένει σε ισχύ και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη προχώρησε σε επεξήγηση: «Αυτή η απόφαση  δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Όσον αφορά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ήταν ξεκάθαρος: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα».

Φυσικά αναφέρθηκε και σε ένα αγαπημένο θέμα της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό: Την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος», είπε ο Τσαβούσογλου. Και συνέχισε: «Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποιηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν  σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με  τις συνθήκες». Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

 

Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της και έδωσε την δική του ερμηνεία στο θέμα της χάραξης της υφαλοκρηπίδας. «Η Ελλάδα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, εμείς θεωρούμε πως η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου. 

To άρθρο Διεθνές δίκαιο α λα Τσαβούσογλου: Το casus belli δεν είναι απειλή πολέμου, έβγαλε μεζούρα για τα 12 μίλια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Article inline ad #5
Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button