Πολιτική

Athens Democracy Forum – Κώστας Μπακογιάννης: «Μόνο η δημοκρατία μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή»

Στην Στοά του Αττάλου, στην Αρχαία Αγορά, πραγματοποιείται το Athens Democracy Forum με θέμα την «Διεθνή Συζήτηση», γύρω από έννοιες όπως η εμπιστοσύνη και η ανθεκτικότητα, πάντα υπό το πρίσμα της δημοκρατίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την εναρκτήρια ομιλία του, υπενθύμισε τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα, αλλά και ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, μεταξύ άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες στην βόρεια Ευρώπη. Τα φαινόμενα αυτά «υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή κλιματική κρίση» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, προσθέτοντας ότι «αυτές οι προσπάθειες θα απαιτήσουν την σημαντική ανακατεύθυνση, τόσο στην πολίτική, όσο και στην χρηματοδότηση σε όλες τις βαθμίδες της ευρωπαϊκής και όχι μόνο διακυβέρνησης, για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να λάβουμε μέτρα προσαρμογής ώστε να προετοιμάσουμε τις κοινότητες μας για ένα ακραίο κλίμα».

«Μην απατάστε: Το ερώτημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα ερώτημα δημοκρατίας» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων κατηγορηματικά. «Μόνο η δημοκρατία μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι δημοκρατίες είναι καλύτερες για το περιβάλλον. Είναι αποδεδειγμένο ότι ώριμες δημοκρατίες, καθεστώτα με διευρυμένα δικαιώματα, ισχυρότερους θεσμούς και χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, έχουν λιγότερη αστική ατμοσφαιρική ρύπανση από άλλα, καλύτερα μέτρα περιβαλλοντικής πολιτικής και αντίστοιχα αποτελέσματα, ισχυρότερες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας μπροστά σε ένα διεθνές κοινό στο Athens Democracy Forum, που διοργανώνεται φέτος για 9η χρονιά.

Αναφερόμενος στην συνάντηση για την κλιματική αλλαγή που προγραμματίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αργότερα φέτος το φθινόπωρο, στην Γλασκόβη, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «ο σύνδεσμος μεταξύ κλίματος και δημοκρατίας θα γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος: μόνο στις δημοκρατίες μπορούν οι πολίτες να κάνουν τους πολιτικούς να λογοδοτήσουν σχετικά με τις ανησυχίες τους και οι πολίτες είναι αυξανόμενα ανήσυχοι για την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Ωστόσο, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε ότι η δημοκρατία από μόνη της δεν αρκεί για να εξασφαλίσει ότι κάθε χώρα θα βαδίσει στον δρόμο της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όμως «είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να συμπεριλάβουν τις ανησυχίες τους στην πολιτική ατζέντα». Ως παράδειγμα, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, που δείχνει ότι ακόμα και πριν τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, το 87% των Ελλήνων δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους ίδιους.

«Στην Αθήνα προχωράμε δυναμικά επεκτείνοντας και αναζωογονώντας την αστική φύση»

«Η Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούν και ανταποκρίνονται στην κρίση με πρόσφατα υιοθετημένα μέτρα που δίνουν λύσεις» είπε ο κ. Μπακογιάννης. «Στην Αθήνα προχωράμε δυναμικά επεκτείνοντας και αναζωογονώντας την αστική φύση, προσθέτοντας νέα πάρκα και βελτιώνοντας τα υφιστάμενα, ενώ εφαρμόζουμε καινοτόμα μέτρα άμβλυνσης, όπως η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή την δημιουργία ενός χάρτη που αξιολογεί την ικανότητα παραγωγής ηλικιακής ενέργειας και τη μείωση των των εκπομπών CO2 για κάθε στέγη των κτιρίων της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης προανήγγειλε ότι ο δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα νέο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα σε συνεργασία με το Arsht-Rockefeller Resilience Center, ενώ υπενθύμισε ότι η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που όρισε υπεύθυνη, αρμόδια για την κλιματική αλλαγή στην πόλη.

«Για εμάς, η καλλιέργεια κλιματικής ανθεκτικότητας, σημαίνει να κατανοήσουμε τις προσκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η πόλη μας και να βρούμε τους πιο έξυπνους και συμμετοχικούς τρόπους για να τις αντιμετωπίσουμε. Η ανθεκτικότητα αφορά την μεγιστοποίηση των ωφελειών και την διασφάλιση ότι δεν δημιουργούμε επιπλέον ρίσκα, τώρα ή στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης. Επίσης, η κλιματική ανθεκτικότητα συνεπάγεται «την προστασία των πιο ευάλωτων, την μεγιστοποίηση της ικανότητας προσαρμογής στις πιο φτωχές γειτονιές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αυξανόμενη θερμοκρασία και τις απότομες πλημμύρες». «Η ανθεκτικότητα αφορά την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την είσοδο διαφορετικών παικτών στην διαδικασία, από διάφορους τομείς» σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, υποστήριζοτας ότι έτσι ευνοείται η ελαστικότητα, η διαφορετικότητα αλλά και η διαφάνεια, η κοινωνική συνοχή, η εμπιστοσύνη.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της πόλης από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, ο κ. Μπακογιάννης είπε χαρακτηριστικά πως «η Αθήνα είναι μια ανθεκτική πόλη». «Η πρόσφατη πανδημία έδειξε γλαφυρά την κρίσιμη σημασία των ώριμων δημοκρατιών στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο: την ανάγκη για κράτος δικαίου και για ορθολογισμό, μαζί με διαφάνεια, λογοδοσία και μια μεροληψία προς τις συνεργασίες» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η κλιματική Αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κρίσεων: όσο προχωρά, θα παράγει αυξανόμενα διαδοχικά προβλήματα που θα επηρεάσουν ταυτόχρονα πολλούς τομείς των κοινωνιών μας: μετανάστευση, φαγητό, νερό, ενεργειακές ελλείψεις κλπ.». Ως απάντηση σε αυτό το απαιτητικό μέλλον, ο κ. Μπακογιάννης σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία, ταπεινότητα, πολιτικές που βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα και ένα άνοιγμα στην καινοτομία και τη διασυνοριακή συνεργασία».  
«Αυτό που χρειαζόμαστε για τις εκτεταμένες κρίσεις του σήμερα, είναι διεθνείς συνεργασίες που μπορούν να προσφέρουν διατομεακή υποστήριξη και να προωθήσουν την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή σε τοπικό επίπεδο. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να χτίσουμε έναν πιο ανθεκτικό κόσμο από κάτω προς τα πάνω».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

To άρθρο Athens Democracy Forum – Κώστας Μπακογιάννης: «Μόνο η δημοκρατία μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στην κλιματική αλλαγή» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας