Οικονομία

Άνοδος ΑΕΠ 2ου τριμήνου: κανένας εφησυχασμός

Κατά 16% αυξήθηκε το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2ο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Βάσει κι αυτής της εξέλιξης, το ΑΕΠ της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε συνολικά κατά 7%, υψηλότερα δηλαδή των αρχικών προβλέψεων.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι σημαντικό μέρος της φετινής ανόδου του ΑΕΠ οφείλεται στην (μερική έστω) επάνοδο στην κανονικότητα. Η περυσινή χρονιά με το καθολικό λοκ ντάουν εξελίχθηκε τόσο άσχημα οικονομικά καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο που οποιαδήποτε σύγκριση, εξασφαλίζει αβίαστα ρεκόρ για το 2021…

Η άνοδος του εθνικού προϊόντος όσο θετική εξέλιξη κι αν είναι, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ελλάδα διατηρεί ορισμένα από τα πιο μαύρα ρεκόρ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η ανεργία. Η Ελλάδα διατηρεί το πανευρωπαϊκό ρεκόρ όχι μόνο γενικώς στην ανεργία, αλλά επίσης στην ανεργία των νέων, στην μακροχρόνια ανεργία, στην ανεργία των γυναικών, κοκ. Η συγκεκριμένη θλιβερή επίδοση αποδεικνύει ότι δεν αρκεί να «κινείται» η οικονομία για να αυξηθεί η απασχόληση και να επέλθει κοινωνική ευημερία που πρέπει να είναι το τελικό ζητούμενο της αύξησης του ΑΕΠ.

Η απόσταση αυτή μεταξύ αύξησης του ΑΕΠ και επίτευξης ευημερίας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά το νόμο για τα εργασιακά που ψήφισε τον Ιούνιο η κυβέρνηση, βάσει του οποίου οι υπερωρίες παύουν να πληρώνονται, η εργασία έγινε φθηνότερη και η ανεργία μεγαλύτερη.

Η αύξηση του ΑΕΠ επομένως δεν προσφέρει κανέναν εφησυχασμό…

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Βρέθηκε πρόγραμμα που μπλοκάρει διαφημίσεις

Το Galaksias.gr για να μπορεί να συντηρηθεί και να σας κρατάει 24 ώρες το 24ώρο ενημερωμένους έχει κάποια έξοδα. Στηρίξτε μας