Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική δειλία Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, έπρεπε να είχε παραιτηθεί – Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα

Above Article Content Ad

Δεύτερη μέρα της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου (17.09.2022), ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε το μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές, και ανέλυσε το πρόγραμμα του κόμματος του που περιλαμβάνει μειώσεις λογαριασμών ρεύματος, 800 ευρώ κατώτατο μισθό, ΑΤΑ, προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, αφορολόγητο 10.000 ευρώ κ.α..

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε χθες. «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο, αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ και τα μέτρα είναι κοστολογημένα ένα προς ένα. Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα. Δεν διαφέρει σε πολύ απ’ αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αλλά διαφέρει στο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης όσο διαρκεί κρίση με τον πληθωρισμό παίρνει από τους φόρους της μεσαίας τάξης και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια. Εμείς έχουμε άλλο μοντέλο. Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια, προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς». 

Η δεύτερη ερώτηση ήταν για τις υποκλοπές και γιατί δεν έχει επισκεφτεί ακόμη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν πιστεύω ότι σε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, θα έμενε στη θέση του. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι παρακολουθούνταν πολιτικός αρχηγός, παρακολουθούνταν ένας δημοσιογράφος και ένας πρώην υπουργός (Σπίρτζης). Μετά απ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Δεν είναι δυνατόν η Κ.Ο. της ΝΔ να δέχεται τη συνευθύνη για τη δημοκρατική εκτροπή. Γίνεται από σκάνδαλο Μητσοτάκη, σκάνδαλο ΝΔ. Αλλού θα είχε παραιτηθεί και θα τον αντικαθιστούσε η κυβερνητική πλειοψηφία. Εμένα δεν με συμφέρει, ενώ θέλω να πάω σε εκλογές με αντίπαλο τον Μητσοτάκη. Εγώ δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα θέτει η ζωή. Να ζητήσω από την ΠτΔ να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι στις αρμοδιότητές της. Περιμένω όμως μια καθαρή δημόσια τοποθέτηση, ειδικά για το θέμα του απορρήτου». 

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα  

«Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα»

Για την παρακολούθηση Πιτσιόρλα από την ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ ως πρωθυπουργός είχα απόλυτα θεσμική σχέση. Δεν ήταν υπό την πολιτική ευθύνη του υπουργού αλλά ο διοικητής για κρίσιμα θέματα, με ενημέρωνε. Η ΕΥΠ, λοιπόν, αποφάσισε για λόγους που αφορούν οικονομικό έγκλημα αποφάσισε να διευρύνει την έρευνα. Δεν έδωσα καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού είχε δοθεί η εντολή και έπραξα, πιστεύω, όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τον όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους. Ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει επιβαρυντικό στοιχείο να με ενημερώσει. Είχαμε την “κακιά συνήθεια” επί των ημερών μας να μην καταστρέφουμε φακέλους».

Για τις εξηγήσεις που ζήτησε ο Στέργιος Πιτσιόρλας: «Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν. Η ΕΥΠ έκρινε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην έρευνα στελέχη που τότε ήταν στην επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα λέγατε σήμερα αν τότε είχα παρέμβει για να αποκλειστούν μέλη που είναι φίλοι μου. Ο κ. Πιτσιόρλας έχει κάθε λόγο να αναζητήσει τις αιτίες, για τον καθένα μας όμως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση έχει προχωρήσει και έξι πρόσωπα κατηγορούνται. Δεν είναι ένας αόριστος εθνικός λόγος. Όσο ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, όσο και ο προκάτοχός του, ο κ. Δραβίλας, κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης και ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό. Εμείς τις δίνουμε όλες τις απαντήσεις. Ήταν απόλυτα θεσμική η συμπεριφορά μας. Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Αυτή η προσπάθεια του φθηνού συμψηφισμού… Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι το ίδιο είμαστε. Δεν είμαστε. Είναι κατάντια αυτό οι “άριστοι” να είναι το ίδιο με τους “κατσαπλιάδες”».

Η μεσαία τάξη

Σε ερώτηση για τη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδίκησε τη μεσαία τάξη. «Η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες, ειδικά από το 2010 ως το 2015. Στη δική μας περίοδο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχε μία αύξηση εισοδήματος, όμως είχε επιβάρυνση. Εγώ το έχω πει πρώτος: Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη. Ξεχνάτε, όμως, τι περάσαμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια; Δεν ήμασταν σε μνημόνια εκείνη την περίοδο; Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε να ολοκληρώσουμε αυτό που δεν κατάφεραν  οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, αλλά όχι από συνειδητή επιλογή. Έπρεπε να φέρουμε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων. Έχουμε, λοιπόν, σήμερα ηθική υποχρέωση απέναντι στη μεσαία τάξη».

Article inline ad #5

Καμία ενημέρωση από τον Κοντολέοντα

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν είχε ενημέρωση από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ. «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μονάχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος και δείχνει απολυταρχική αντίληψη να περνά η ευθύνη της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό. Είχα (συνάντηση) στο γραφείο μου για μισή ώρα κι έκτοτε δεν είχα καμία ενημέρωση. Όσο για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαξιώσει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μία παρωδία. Υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με αποτέλεσμα να παίρνουν εντολή, να μην καλούν μάρτυρες, να μην αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις».

Ποινικές ευθύνες σε όσους δεν πουν την αλήθεια 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε επίσης ότι όσοι επιμένουν στο απόρρητο για το θέμα των παρακολουθήσεων, θα αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες. 

Αναφερόμενος δε για την έκταση που έχει πάρει το θέμα των παρακολουθήσεων αλλά και για την καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη, είπε: «Είχαν τη δυνατότητα να ακούνε το κινητό του όταν βρισκόταν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με εμένα, σε συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν τη δυνατότητα να ανοίγουν κάμερα και να παρακολουθούν και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό. Εδώ είμαστε υπεύθυνοι όλοι. Πολιτικές δυνάμεις, βουλευτές, δημοσιογράφοι, πολίτες. Όλα τα διεθνή Μέσα έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα. Όλα. Κι εδώ λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν θα την αφήσουμε έτσι την υπόθεση. Όπου μπορούμε, θα παλέψουμε για να μην μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι». 

Το πάρτι θα τελειώσει 

Αναφερόμενος στην πρότασή του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και το πάρτι της αισχροκέρδειας, με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ, θα τελειώσει. «Ένα χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο. Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Το πάρτι θα τελειώσει. Τελεία, παράγραφος». 

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τερατογέννεση να μην είναι ο ίδιος στην εξουσία. Οι πολίτες θεωρούν τερατογέννεση να μείνει και να συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές. Να πάει (ο Μητσοτάκης) στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και θα τους πεί, στον κ. Σολτς κι άλλους, ότι είναι προϊόντα τερατογέννεσης. Το να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με βάση προγραμματικές συγκλίσεις είναι η νέα μεταπολίτευση. Δεν γίνεται να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά. Δεν γίνεται να κυβερνάται η χώρα με βάση το 1/3, γιατί αυτό είναι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές. Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η προοπτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή, να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση, ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».  

To άρθρο Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική δειλία Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, έπρεπε να είχε παραιτηθεί – Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης του Πιτσιόρλα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button