Οικονομία

Αυξήθηκαν κατά 16,3% οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην ΕΕ το γ’ τρίμηνο

Above Article Content Ad

Για πέμπτη συνεχόμενη φορά αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν αύξηση κατά 16,3% έναντι αύξησης 9,6% το δεύτερο τρίμηνου του έτους.

Την ίδια στιγμή, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 2,6% το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έχοντας σημειώσει μείωση τα δύο πρώτα τρίμηνα.

Μόνο ο τομέας «μεταφορές και αποθήκευση» κατέγραψε λιγότερες οι πτωχεύσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Eurostat.

Όλες οι άλλες δραστηριότητες παρουσίασαν αύξηση. Η μεγαλύτερη άνοδος στις χρεοκοπίες καταγράφηκε στους τομείς «υπηρεσίες διαμονής και διατροφής» (+24,0%), «χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» (+17,8%) και «βιομηχανία» (+16,2%). Οι πτωχεύσεις στον κλάδο της «πληροφορίας και επικοινωνίας» είχαν το μικρότερο ποσοστό αύξησης, 1,6%.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό των πτωχεύσεων το τρίτο τρίμηνο του 2022 και την περίοδο πριν από την πανδημία (ίδιο τρίμηνο του 2019) καταγράφηκαν στους τομείς «κατασκευές», «βιομηχανία» και «πληροφόρηση και επικοινωνία».

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κυρίως στον «βιομηχανικό κλάδο» (+8,1%), στους τομείς «πληροφόρηση και επικοινωνία» (+2,3%) και «μεταφορές και αποθήκευση» (+1,8%).

Ο αριθμός των εγγραφών επιχειρήσεων τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022 ήταν υψηλότερος σε σχέση με την προπανδημική περίοδο του 2019, επισημαίνεται, ενώ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, το τρίτο τρίμηνο του 2022 οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 6,2%.

 

Πηγή

Article inline ad #5
Below Article Content Ad
Below Article Ad

Related Articles

Below Comments Ad
Back to top button