Περιβάλλον

87η ΔΕΘ: Συλλεκτική έκθεση για τη Θεσσαλονίκη και την «τέχνη των χαρακωμάτων»

Αντικείμενα που έφτιαχναν στρατιώτες στα χαρακώματα, στην ανάπαυλα των μαχών, περιλαμβάνει συλλεκτική έκθεση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές», που θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 6, σε όλη τη διάρκεια της 87ης ΔΕΘ (9-17 Σεπτεμβρίου 2023).

Όπως εξηγεί ο διοργανωτής της έκθεσης Δημήτρης Γιαννόγλου, πρόκειται για χρηστικά αντικείμενα που έφτιαχναν στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιώντας βλήματα, κάλυκες, ακόμη και κουμπιά από τις στολές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για την “τέχνη των χαρακωμάτων” (trench art), όπως ένας αναπτήρας που θα εκτίθεται και είναι κατασκευασμένος από κάλυκα, με καπάκι ένα κουμπί και εγχάρακτη επιγραφή “Souvenir de Salonique” που κατά πάσα πιθανότητα φτιάχτηκε από Γάλλο στρατιώτη» ανέφερε ο κ. Γιαννόγλου.

Η έκθεση, όπου θα φιλοξενηθούν αντικείμενα 15 συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της, έχει στόχο την προβολή της πόλης και τη γνωριμία των κατοίκων με γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της. Θα εκτίθενται γραμματόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια, έγγραφα, βιβλία, χάρτες, πίνακες, γκραβούρες, ρολόγια, μετοχές, διαφημίσεις και πολλά ακόμη αντικείμενα για τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι της έκθεσης θα είναι η θεματική που έχει να κάνει με τη διοργάνωση και λειτουργία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης καθώς ο επισκέπτης θα μπορεί να δει βραβεία και διπλώματα από την πρώτη διοργάνωση το 1926 αλλά και μοναδικά φιλοτελικά θέματα, όπως γραμματόσημα, φακέλους και σφραγίδες με θέμα την Έκθεση από το 1926 έως το 1940» τόνισε ο διοργανωτής.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο τετραήμερο της λειτουργίας της ΔΕΘ και συγκεκριμένα από τις 14 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, το περίπτερο 6 θα υποδεχθεί εμπόρους και συλλέκτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη για τη 2η Συλλεκτική ΕΧΡΟ, που έχει στόχο την έκθεση, την ανταλλαγή και την προώθηση συλλογών και αντικειμένων.

Τα κύρια εκθέματα είναι νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια, παράσημα, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, παλαιά βιβλία, παιχνίδια, βιβλία, ρολόγια, ντοκουμέντα, αρχειακό υλικό, δίσκοι βινυλίου, τηλεκάρτες, αλλά και κάθε είδους συλλεκτικά αντικείμενα και έργα τέχνης.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από τη ΔΕΘ HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία ΜC Salonica, περιλαμβάνει περίπτερα για εκθεσιακή προβολή αντικειμένων, αλλά και εμπορικά περίπτερα, όπου ο καθένας μπορεί να φέρει αντικείμενα προς πώληση ή ανταλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button