Αθλητικά

Χιλή: Συνάντηση Σακελλαροπούλου με Έλληνες ομογενείς στο Σαντιάγο

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Χιλή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε σε δεξίωση, που παρέθεσε προς τιμήν της ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Σαντιάγο, Στέφανος Στεφανίδης, στην έδρα της.

Απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, η κ. Σακελλαροπούλου, αφού τους ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε ότι «η Χιλή, με την ιστορία της και τους αγώνες της για δημοκρατία και ελευθερία, όπως καλά γνωρίζετε, αν και γεωγραφικά πολύ μακριά, κατέχει ξεχωριστή θέση στην ψυχή του ελληνικού λαού και στη δική μου προσωπικά» και υπογράμμισε ότι «σε αυτή την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική, για εμένα ήταν ξεκάθαρο εξαρχής, ότι θα συμπεριλαμβανόταν η χώρα του Νερούδα και του Αλιέντε. Η χώρα, της οποίας είστε περήφανοι πολίτες και προκόβετε, άξιοι πρεσβευτές του ελληνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «οι πρώτοι Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Χιλή, κυρίως από το 1880 μέχρι και το 1924, περίοδο διαδοχικών πολέμων στην περιοχή των Βαλκανίων και τη Μικρά Ασία, δημιούργησαν κοινότητες στην Αντοφογάστα, στο Σαντιάγο, στο Βαλπαραΐσο και σε άλλες σημαντικές πόλεις, όπου άφησαν το αποτύπωμά τους. Δεν λησμονούμε επίσης τους Έλληνες ναυτικούς, που πολέμησαν γενναία στη Ναυμαχία του Ικίκε, δίπλα στον Arturo Prat, αλλά και στον πόλεμο του Ειρηνικού, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην ένδοξη ιστορία του χιλιανού κράτους».

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι «όπως εσείς σήμερα, οι πρώτοι Έλληνες στη Χιλή είχαν τη δική τους συνεισφορά στην ανάπτυξη και προκοπή αυτής της όμορφης χώρας. Έφτασαν εδώ κομίζοντας μια σημαντική κληρονομιά, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της μητέρας πατρίδας. Και παρά τις δυσκολίες της μετανάστευσης, έγιναν δεκτοί με αγάπη από τον φιλόξενο χιλιανό λαό, που γνωρίζει, εκτιμά και σέβεται τον ελληνικό πολιτισμό» και πρόσθεσε ότι «από τότε, όλοι εσείς που έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στη Χιλή, έχετε καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας της, αλλά ποτέ δεν ξεχάσατε τις ρίζες σας και τις παραδόσεις σας. Με υπερηφάνεια προκόβετε, παίρνοντας δύναμη από την ελληνική σας καταγωγή και την αγάπη σας για την Ελλάδα».

Εξήρε, ακόμη, το γεγονός ότι σε κάθε κοινότητά τους έχουν δημιουργήσει πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, ώστε η Ελλάδα να μείνει για πάντα κοντά τους και παρατήρησε ότι «μπορεί πολλοί από εσάς να μην μιλάτε ελληνικά και να μην έχετε επισκεφθεί ποτέ τη χώρα των προγόνων σας, όμως συγκινείστε στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου και, μέσα από τις αφηγήσεις τους, νιώθετε σαν δική σας τη νοσταλγία τους για την πατρίδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική Πολιτεία πιστεύει σε εσάς, παρακολουθεί τα επιτεύγματά σας και χαίρεται γιατί, όχι μόνο στη Χιλή, αλλά παντού, οι ελληνικές κοινότητες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο δραστήριες και άξιες σεβασμού» και ευχήθηκε υγεία και κάθε επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ειδική τελετή στην ελληνική πρεσβεία, απένειμε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στους Pedro Ignacio Vicuña Navarro του Jose Miguel, ηθοποιό, ποιητή, θεατρικό συγγραφέα και μεταφραστή, Dr Alex Eduardo Guerra Sclavos του Augusto Eduardo, ιατρό, άμισθο πρόξενο της Ελλάδας στο Valparaiso και Anesti Demetrio Papasideris Ochoa του Anesti, χημικό μηχανικό, άμισθο πρόξενο της Ελλάδας στην Antofagasta.

Τέλος η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής εταιρείας MYTILINEOS Energy & Metals, η οποία δραστηριοποιείται στη Χιλή, και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του κλάδου ενέργειας της εταιρείας, μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των τοπικών κοινοτήτων στη χώρα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button