Περιβάλλον

Χαστούκι από το Συμβούλιο Ευρώπης στην Τουρκία για μη καταβολή αποζημιώσεων σε Κύπριους

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης επέμεινε σταθερά στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση που επιδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε δεκάδες άτομα που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, συν σχεδόν 20 εκατ. ευρώ σε τόκους που έχουν συσσωρευτεί από την πρώτη στιγμή της απονομής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της τριμηνιαίας συνεδρίασής της για την επίβλεψη της εφαρμογής των αποφάσεων του Δικαστηρίου, η Επιτροπή εξέδωσε ενδιάμεσο ψήφισμα, στην ομάδα 33 υποθέσεων Ξενίδης-Αρέστης κατά Τουρκίας.

Οι υποθέσεις αφορούν τη συνεχή άρνηση πρόσβασης σε περιουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κατά παράβαση του Άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου Νο. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ορισμένες από τις υποθέσεις αφορούν επίσης, την παραβίαση από την Τουρκία του δικαιώματος των αιτούντων να επισκεφθούν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το Άρθρο 8 της Σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή Υπουργών εξέφρασε βαθιά ανησυχία για το ότι οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην πληρωμή της «δίκαιης ικανοποίησης» που επιδικάστηκε από το Δικαστήριο όχι μόνο στερεί από τα μεμονωμένα θύματα αποζημίωση, αλλά αποτελεί επίσης κατάφωρη ασέβεια των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν τη «δίκαιη ικανοποίηση» – ορισμένες από τις οποίες εκκρεμούν από το 2007 – μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button