Οικονομία

Οφειλέτες: «Αγώνας μετ’ εμποδίων» προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών

«Δίκοπο μαχαίρι» αποδεικνύεται η απόπειρα των οφειλετών να εκμεταλλευτούν την ειδική εφαρμογή που άνοιξε την Τρίτη (16.4.2024) η ΑΑΔΕ για την επανένταξή τους σε παλαιότερες ρυθμίσεις, ήτοι σε κάποια από τις 24-48, 36-72, 100 και 120 δόσεων.

Και τούτο διότι, για να έχουν το δικαίωμα οι οφειλέτες να αναβιώσουν κάποια από τις ρυθμίσεις που έχουν στο παρελθόν χάσει λόγω ανεξόφλητων δόσεων, θα πρέπει εντός λίγων ημερών να εξοφλήσουν χρωστούμενα ακόμα και ετών έως και τον Μάρτιο του 2024…

Και αυτό διότι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο «αγώνας δρόμου» των οφειλετών θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου, και όχι ως τη δημοσίευση του ΦΕΚ που προβλεπόταν αρχικά.

Η αποζημίωσή των οφειλετών, σε περίπτωση που προλάβουν να εξοφλήσουν όλα όσα εκκρεμούν, θα είναι η επανένταξη τους στη ρύθμιση παράλληλα με τη διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Ποιους αφορά το μέτρο – Υπόλοιπα δόσεων 1,2 δισ. ευρώ

Ωστόσο, όπως έχει κάνει ξεκάθαρο το οικονομικό επιτελείο, η δεύτερη ευκαιρία επανένταξης σε απωλεσθήσες ρυθμίσεις δεν απευθύνεται σε… συστηματικούς κακοπληρωτές, αλλά σε εκείνους οι οποίοι έχασαν περισσότερες από μία μηνιαίες δόσεις, είτε γιατί δεν γνώριζαν ότι τις είχαν απολέσει, είτε λόγω δέσμευσης από την Εφορία ποσά επιστροφών φόρου που δικαιούνταν. Επιπλέον, αφορά και σε όσους τους παρακρατήθηκαν χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Περιπτώσεις οφειλετών, δηλαδή, που ενέχουν μεγαλύτερων πιθανοτήτων να αποπληρώσουν τις δόσεις τις οποίες, ούτως ή άλλως, θα αποπλήρωναν, αν δεν είχαν χάσει την ρύθμιση.

Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, η δεύτερη ευκαιρία αφορά περί τους 232.000 ρυθμίσεις οι οποίες έχουν χαθεί και εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες οφειλετών.

Το συνολικά χρωστούμενο υπόλοιπο δόσεων των συγκεκριμένων οφειλετών δε, ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να αντλήσει έως τις 29 Απριλίου.

To άρθρο Οφειλέτες: «Αγώνας μετ’ εμποδίων» προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button